Путін готується до мобілізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін готується до мобілізації

Світ
3246
Президент Росії Володимир Путін у понеділок, 12 травня, здійснив низку кадрових перестановок у вищих ешелонах влади. На високі державні посади були призначені діючі силовики. На думку експертів, нинішні рокірування у владі – лише прелюдія до глобальних змін у російській політиці.
Президент звільнив з посади голову Управління справами президента Володимира Кожина, який займав цей пост з 2000 року. На його місце призначений Олександр Колпаков, який раніше очолював управління «В» президентської Служби безпеки, а також займався на високих посадах господарською роботою у Федеральній службі охорони (ФСО). Кожин, в свою чергу, був призначений на вищу у табелі про ранги, але менш значущу посаду помічника президента з питань військово-технічного співробітництва (ВТС). Колишній начальник охорони Путіна, генерал-полковник Віктор Золотов призначений головнокомандуючим внутрішніми військами МВС – першим заступником міністра внутрішніх справ. Золотов раніше працював у керівництві Федеральної служби охорони, а потім перейшов на службу до МВС.
Глава держави змінив також повпредів в Північно-Кавказькому і Сибірському федеральних округах. Повпредом в ПКФО призначений командувач об’єднаним угрупованням внутрішніх військ МВС Росії на Північному Кавказі Сергій Меліков. Колишній повноважний представник Олександр Хлопонін зберіг пост віце-прем’єра в уряді РФ. Повпредом в СФО призначений головком внутрішніх військ МВС Росії Микола Рогожкін. Його попередник Віктор Толоконський став т.в.о. голови Красноярського краю. У свою чергу голова Красноярського краю Лев Кузнєцов за пропозицією президента очолив нове Міністерство у справах Північного Кавказу.
Два великих призначення відбулися і в Міністерстві внутрішніх справ. Новим керівником слідчого департаменту став Олександр Савенков, а начальником антикорупційного управління – Дмитро Миронов. Всі перестановки і призначення відбулися в один день, 12 травня.
На думку опитаних «Лента.ру» експертів, мова йде про серйозне посилення «нової генерації» діючих силовиків. «Йдеться про значне посилення близьких до президента силових структур, особливо ФСТ та Служби безпеки президента», – вважає директор Міжнародного інституту політичної експертизи (МІПЕ) Євген Мінченко. Схожої думки дотримується і керівник служби стратегічного планування Асоціації прикордонної співпраці (АПС) Олександр Собянін. «Призначення в якості керуючого справами Олександра Колпакова, людини силової частини путінської команди, говорить про те, що управління тепер буде повністю контролюватися президентом, минаючи бюрократію. Кожин – один з найвпливовіших політиків у Росії, що втілює контроль старої бюрократії над внутрішньою політикою країни», – вважає Собянін.
Ключовим є і призначення на пост командувача внутрішніми військами Віктора Золотова. «Це сильний чекіст, незмінний охоронець Путіна з часів його роботи в петербурзькій мерії, «кулак і батіг» президента, який не дозволить нікому в м’якій або в жорсткій формі протистояти путінським змінам у внутрішній політиці», – розповідає Собянін. Симптоматичним є і призначення діючих силовиків повпредами в критичних для безпеки Росії Північно-Кавказькому федеральному окрузі і Сибірському, що межує з Казахстаном і Середньою Азією.
Політолог Євген Мінченко вважає, що «підвищення ролі силової складової в діяльності повпредів означає, що питання соціально-економічного розвитку будуть перекладені на губернаторів та профільних міністрів». Силовики ж, на його думку, будуть виступати в ролі «мегарегуляторів з питань, пов’язаних з безпекою і протидією корупції». Схожої думки дотримується і директор компанії експертного консультування «Неокон» Михайло Хазін. «Призначення на найважливіші пости силовиків пов’язані з майбутнім переходом до мобілізаційної економіки. В умовах відносно погано контрольованої вертикалі виконавчої влади висунення на ключові пости управлінців від економіки безглуздо. Призначаються генерали, завдання яких точно виконувати накази», – говорить Хазін.
Михайло Чернов, Діна Ушакова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас