Німеччина побоюється зростаючого впливу Росії в Болгарії - секретна доповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина побоюється зростаючого впливу Росії в Болгарії - секретна доповідь

Світ
1735
Призначені для внутрішнього користування доповіді Федеральної розвідувальної служби Німеччини говорять про те, що Москва перетворює Болгарію в свій “плацдарм” в Європейському союзі, пише німецький журнал Der Spiegel. Видання зазначає, що німецький уряд стурбований посиленням російського впливу в цій країні, оскільки це може сприяти розколу Євросоюзу.
У боротьбі за сфери впливу в Європі Болгарія являє собою відмінну ціль для Кремля, оскільки країна практично повністю залежить від імпорту енергоносіїв з Росії, а третина всієї економічної діяльності в країні прямо або побічно контролюється з Москви, зазначає журнал.
Політична ситуація також надає Росії шанси для маніпуляцій: урядова коаліція, до якої входять Болгарська соціалістична партія і Рух за права і свободи, що представляє інтереси турецької меншини, вважається “вірним помічником Москви”.
“У правлячих партіях є старі комуністичні партійні кадри, співробітники спецслужб і дуже багаті болгарські олігархи, які укладають угоди з наближеними Путіна”, – пише видання, зазначаючи, що найвпливовішим магнатом в країні вважається банкір Цветан Василів. Його підприємство, “Корпоративний торговий банк” (КТБ), є важливим партнером російського “Внешторгбанка”. Через КТБ проходить більша частина грошових коштів, що спрямовуються з Росії в різні сфери болгарської економіки, в тому числі енергетичний сектор.
На думку видання, яке цитує InoPressa, зараз стосунки між Болгарією і Росією стали настільки близькими, що Росія прямо впливає на законодавчий процес у Болгарії. Зокрема, минулого тижня з’явилася інформація про конфіденційні листи російського енергетичного концерну “Газпром” міністру економіки Болгарії, що стосуються законодавства з приводу “Південного потоку”.
Серйозні перешкоди для будівництва “Південного потоку” створюють правила, прийняті в ЄС, за якими власниками розташованих магістральних трубопроводів не можуть бути компанії, які займаються видобутком газу. “Щоб обійти європейські правила, уряд Болгарії посміялися над Брюсселем за допомогою просуфлірованого “Газпромом” законопроекту, за яким болгарська частина газопроводу перейменовується в сполучну ланку”, – пише Der Spiegel.
Видання наводить слова єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, який раніше заявив, що в ЄС не мають наміру блокувати будівництво газопроводу, однак, “коли Болгарія дійсно прийме законодавство, Євросоюз відреагує відповідним чином і зробить всі необхідні кроки”. Нагадаємо, в квітні Європарламент закликав заморозити будівництво газопроводу “Південний потік”, який покликаний забезпечити постачання російського газу до Європи в обхід України.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас