Реверсні поставки з Європи не дають Україні можливості повністю відмовитися від газу РФ - заявляє Москва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реверсні поставки з Європи не дають Україні можливості повністю відмовитися від газу РФ - заявляє Москва

Енергетика
794
Схема реверсних поставок газу в Україну з Європи “є чисто символічним рішенням”, заявив у п’ятницю російським журналістам постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов.
“Реверс газу технічно здійснений, але це все ж символічне рішення, а не фактичне. Він не дає можливості для України відмовитися від російського газу. Такої можливості немає”, – сказав В. Чижов.
Він підкреслив, що реверсні поставки газу в Україну не будуть торкатися магістральних газопроводів, якими російський газ йде до Європи.
“По одній і тій самій трубі качати газ в обидва боки не можна. Перемикання однієї з основних транзитних труб на зворотний потік неминуче обмежить поставки газу на ринки Євросоюзу. Словацький уряд цей момент чудово розуміє і від самого початку зазначив, що не буде ціною порушення угод з російською стороною займатися по магістральній трубі реверсними поставками”, – підкреслив російський постпред.
Вирішувати цю проблему передбачається через газопроводи місцевого значення.
“По-перше, за рахунок однієї тоненької місцевої нитки газопроводу з Польщі, яка в змозі забезпечити лише незначну частку потреб України, а також, використовуючи “трубу” через пункт Вояни в Словаччині”, – пояснив він.
Постачати в Україну передбачається “газ з надлишків запасів німецької компанії RWE”.
“У неї є підземні сховища газу і надлишок закупленого газу. Більша частина – з Росії, але також там є норвезький і голландський газ, тобто – коктейль. Сама поява цього надлишку природно пов’язана із загальною фінансово-економічною кризою в Європі, через який скоротилося споживання. Однак, це добре, коли на дворі літо, але коли з усією неминучістю настане зима, то зайвого газу може і не виявитися”, – зазначив В. Чижов.
“За дужками поки що залишається питання і про те, скільки реверсний газ буде коштувати. Його дуже неохоче коментують. Я лише скажу, що він обійдеться Києву не дешевше за російський газ”, – сказав постпред.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас