Дісталися і до IT-шників: РФ має намір оподаткувати іноземні IT-гіганти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дісталися і до IT-шників: РФ має намір оподаткувати іноземні IT-гіганти

Світ
955
Російський уряд обговорює механізм, що дозволяє обкладати податком на додану вартість (ПДВ) телекомунікаційні послуги, які надають іноземні IT-гіганти російським компаніям і фізичним особам. Про це “Известиям” розповіло джерело в уряді.
Відповідний законопроект з поправками до Податкового кодексу планується прийняти до кінця поточного року.
“Ідея в тому, щоб прописати в Податковому кодексі, що місцем реалізації цих послуг буде визнаватися місце здійснення діяльності покупця, а не продавця, – пояснив співрозмовник видання. – Надання цих послуг буде підпадати під російське оподаткування. Це загальносвітова практика з протидії розмивання податкової бази і переміщення прибутку. Подібна схема була схвалена на засіданні податкового комітету Організації економічного співробітництва та розвитку влітку минулого року”.
У прес-службі Міністерства фінансів РФ підтвердили інформацію “Известий”: “Питання знаходиться в стадії обговорення, але остаточне рішення про внесення змін до Податкового кодексу і терміни підготовки законопроекту не прийняті”.
Зараз ПДВ з вартості телекомунікаційних послуг (надання хостингу для російських сайтів, сервіси відеодзвінків і онлайн-меседжер, прокату та продажу аудіо- та відеофайлів, платне надання простору на серверах для зберігання електронних документів та ін.) компанії сплачують тільки у випадку, якщо постачальник послуг здійснює свою діяльність на території країни. Якщо він зареєстрований в офшорі або на території іншої держави, його послуги російським ПДВ не обкладаються.
У разі прийняття законопроекту Мінфіну під підвищене оподатковування можуть підпасти низка сервісів Apple і Google з прокату і продажу аудіо- і відеоконтенту, сервіси з надання відеодзвінків Skype (належить Microsoft), Viber, меседжер Whatsapp і Telegram, а також всі зарубіжні компанії, що надають хостинг для російських сайтів.
У російських представництвах Apple, Google і Microsoft відмовилися коментувати ініціативу до офіційної публікації законопроекту.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас