Виключення Росії з програми торгових пільг не відіб'ється на експорті в США - запевняють у Кремлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виключення Росії з програми торгових пільг не відіб'ється на експорті в США - запевняють у Кремлі

Світ
360
Скасування режиму Генеральної системи преференцій (ГСП) США щодо товарів з Росії, в цілому, не спричинить суттєвих змін в динаміці і структурі російського експорту до США, повідомили в Мінекономрозвитку Росії, коментуючи рішення влади США позбавити Росію торгових пільг у рамках своєї Генеральної системи преференцій.
“Скасування режиму ГСП для російських товарів в цілому, не спричинить будь-яких значних змін в динаміці і структурі російського експорту до США. Сама програма ГСП зараз особливих вигод як, в цілому російському експорту, так і окремим виробникам вже не приносить”, – заявили в МЕР.
У прес-службі Мінекономрозвитку нагадали, що генеральна система преференцій – це режим безмитного ввезення товарів на територію США відносно імпорту з країн, що розвиваються і найменш розвинених країн. Цей преференційний режим надається на невзаємній основі. Президент США наділений повноваженнями відміняти, призупиняти або обмежувати застосування режиму ГСП щодо будь-якого товару або країни.
“Робиться це або з політичних мотивів, або з економічних. Програма ГСП була проголошена як допомог найбільш відстаючим в економічному розвитку країнам. Водночас система ГСП може розглядатися як один з інструментів торговельно-політичного тиску на країни-одержувачі”, – звернули увагу у МЕРі.
Режим ГСП вигідний не тільки країнам, що розвиваються й беруть участь у програмі, а й самим США, оскільки за низькими цінами місцеві компанії отримують ресурси з-за кордону. У переліку ГСП – номенклатура з декількох тисяч товарів, в основному, сировинні, які в дефіциті або взагалі відсутні в США. Цей перелік регулярно переглядається.
За даними Комісії США з міжнародної торгівлі, за вісім місяців 2013 року з Росії за цією системою був поставлений тільки феросиліцій (з вмістом кремнію від 55 до 80%) на загальну суму 93,5 мільйона доларів. Це становить 49,1% всіх поставок цієї сировини з Росії до США.
У разі виключення Росії з системи ГСП ставки ввізних митних зборів щодо російських товарів будуть визначатися відповідно до Режиму нормальних торговельних відносин (в середньому, близько 4%).
ГСП, на думку МЕР, виконала свої позитивні функції в 1990-х роках і на початку 2000-х років “і з урахуванням нинішньої економічної ситуації в Росії не має принципового значення для доступу російських товарів на ринок США”.
У МЕР також звернули увагу, що Росія має свою національну схему преференцій для країн, що розвиваються і найменш розвинених, але досі формально користується пільгами від США.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас