МЗС України назвав "фарсом" заклик Путіна перенести "референдум" на Південному Сході — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС України назвав "фарсом" заклик Путіна перенести "референдум" на Південному Сході

Казна та Політика
1494
МЗС України очікує від Росії реальних дій замість заяв, які не мають нічого спільного зі справжнім пошуком шляхів врегулювання.
Про це йдеться в заяві МЗС у зв’язку з висловленими президентами Російської Федерації та Швейцарії, головуючої в ОБСЄ, намірами деескалації ситуації в Україні.
“Незважаючи на зовнішній вигляд жестів «доброї волі», зміст і риторика, які прозвучали в Кремлі, не мають нічого спільного зі справжнім пошуком шляхів врегулювання. Обговорення шляхів мирного врегулювання ситуації в Україні без участі України є безглуздим і неприйнятним. Замість заяв потрібні реальні дії”, – сказано в ньому.
МЗС зазначає, що Росія повинна перш за все виконати взяті на себе Женевські зобов’язання і дистанціюватися від діяльності терористів на сході України, публічно закликати сепаратистські угруповання скласти зброю і припинити підривну роботу диверсійних груп. Відведення російських військових формувань від українських кордонів має отримати реальні підтвердження.
“Будь-які «терористичні референдуми» на сході нашої країни є незаконними за визначенням, а тому заклики про їх «перенесення» є аж ніяк не проявом доброї волі, а звичайним фарсом. Такий сценарій вже здійснювався Росією в Криму”, – зазначають у відомстві.
“Слід покласти край підміні понять. В Україні немає громадянської війни. Суть конфлікту полягає в агресії Російської Федерації проти нашої країни, окупації Криму і в зухвалому втручанні у внутрішні справи, що супроводжується підтримкою терористичних дій проти українських громадян та цілісності держави”, – додали дипломати.
МЗС зазначає, що для уряду України пріоритетний повномасштабний національний діалог за участю політичних сил, представників регіонів і громадськості. Для такого діалогу слід створити всі необхідні умови миру та безпеки.
“Але діалог неможливий і немислимий з терористами. Захист життя людей і подолання тероризму, що підриває будь-яку можливість для діалогу, і є метою антитерористичної операції, яка триває в окремих населених пунктах на сході нашої країни. Тому принципово важливим кроком мають стати спільні міжнародні дії для локалізації і нейтралізації будь-яких джерел тероризму”, – йдеться в заяві.
При цьому Україна вітає і підтримує важливу роль ОБСЄ у міжнародних зусиллях, спрямованих на деескалацію ситуації, і вважає, що заяви, зроблені 7 травня в Москві, свідчать про перші результати консолідованого міжнародного тиску на Кремль у відповідь на агресію, здійснену проти України.
Нагадаємо, 7 травня президент Росії Володимир Путін закликав сепаратистів на сході України відкласти референдум, запланований на 11 травня, на пізніший термін, а також визнав вибори президента України 25 травня. Крім того, він заявив, що російські війська відведені від кордону з Україною.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас