Українці замість Криму їдуть відпочивати в Бердянськ і Львів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці замість Криму їдуть відпочивати в Бердянськ і Львів

Особисті фінанси
6031
Останні події в країні докорінно змінили туристичну сферу України. Крім збитків, яких зараз зазнають туроператори (попит на відпочинок впав на 30-70%), кардинально помінялися топ-напрямки для відпочинку українців: замість окупованого Криму все більше наших співвітчизників їдуть на свята в Західну Україну і на Азовське море.
КУДИ ЇДУТЬ. Після окупації півострова на звання нової туристичної Мекки серед українців можуть претендувати Одеса, Львів і Бердянськ. В останньому на травневі свята вже спостерігали пік активності приїжджих.
«У нас хоч і стоять блокпости, але ми все ж чекаємо напливу туристів, – розповів «Сегодня» керівник прес-служби мерії Бердянська Павло Іщук. – На травневі свята багато баз відпочинку були заповнені. Зараз, крім уже затверджених заходів на літо (фестивалі, масові гуляння), розробляються і нові, щоб залучити туристів. Великий потік відпочиваючих витримаємо, місця вистачить усім. У багатьох санаторіях вже щосили йдуть ремонти».
Як завжди, готовий прийняти туристів і Львів. «У нас на травневі свята завжди ажіотаж, так і зараз», – розповіли нам в прес-службі мерії Львова.
ЗАКОРДОН В ТРЕНДІ. Туроператори кажуть: поїздки за кордон залишаються популярними, хоч попит на відпочинок і впав. Протягом року за кордон їздять близько двох мільйонів українців – це тільки ті, хто користується послугами фірм. «Список топ-країн залишився незмінним: Туреччина, Єгипет, Іспанія, Болгарія, Хорватія і Греція», – розповіла «Сегодня» експерт одного з агентств Олена Пастернак. Найчастіше наші співвітчизники вибирають автобусні тури – вони дешевші. Особливою популярністю користуються і круїзи – за словами спікера Асоціації лідерів турбізнесу Юлії Олійник, попит на них не падає навіть в умовах кризи. «Якщо ще в 2008 році в круїзи вирушили близько 500 українців, то в минулому ми говорили вже про 15 тисяч, і тенденція зберігається. Зараз у туроператорів дуже багато акцій і знижок, та й самі тури подешевшали. Але через курс долара відпочинок все одно виходить дорожче, ніж раніше (наприклад, бюджетний автобусний тур Італія – Австрія коштував близько 2 тис. грн, а зараз – не менше 2,5 тис. – Авт.) », – Пояснила Юлія. Експерти сподіваються, що після президентських виборів і зміцнення курсу гривні справи у турбізнесу підуть краще.
ІНОЗЕМЦІВ СТАНЕ МЕНШЕ. Однак, за прогнозами, іноземних туристів стане набагато менше. «До нас будуть приїжджати в два рази менше туристів з інших країн (у 2013-му Україну, за даними Кабміну, відвідали 26 млн туристів. – Авт.), – Говорить Юлія Олійник. – Основні причини – невизначений статус Криму, який завжди був популярним, і нестабільність в країні».
Туроператори кажуть: вітчизняний туризм можуть врятувати тільки державні програми з поліпшення привабливості України в світі. «Ми вже будемо від цього відштовхуватися, – пояснює Юлія Олійник. – Зараз для іноземців ми пропонуємо цікаві тури по Західній Україні. Ще з часів Євро-2012 залишилися тури по Києву, які досі окупаються».
Як правило, іноземцям пропонують відвідати міста Західної України, користуються попитом тури в Карпати і на озеро Синевир, що включають екскурсії по старовинних замках. Центральна та Східна Україна поки інтересу у закордонних гостей викликають мало.
Юліана Скибицька
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас