Європа і Україна активно запасають російський газ в сховищах в очікуванні транзитної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа і Україна активно запасають російський газ в сховищах в очікуванні транзитної кризи

Енергетика
680
Країни Європи і Україна активно нарощують імпорт російського газу в очікуванні нової транзитної кризи, яка може вибухнути з початку червня.
Як свідчать оперативні дані ЦДУ ПЕК, експорт російського газу за перші 5 днів травня зріс порівняно із зіставними днями минулого року на 16%.
За збереження поточних темпів травневий експорт може зрости більш ніж на 10%. При цьому і базу порівняння не можна назвати слабкою: минулий сезон закачування Європа зустріла з екстремально спустошеними сховищами і весь весняно-літній сезон активно відновлювала запаси в ПСГ – в травні 2013 року експорт показував 10-відсоткове зростання.
І хоча цей сезон закачування Європа зустріла значно більш солідними залишками в ПСГ (у два рази більші, ніж рік тому), в квітні і травні 2014 активність закачування газу в “підземки” майже в півтора рази вища, ніж рік тому.
“Нафтогаз України” ще з 18 квітня споживає більше 100 млн кубометрів імпортного газу. Якщо відбір збережеться на нинішніх рівнях, то в травні “Нафтогаз” відбере 3,5 млрд кубометрів на суму $1,7 млрд (виходячи з ціни в $485,5 за тисячу кубометрів).
Український газовий холдинг активно відновлює виснажені запаси газу у своїх сховищах: за квітень вони виросли з 7,2 млрд кубометрів до 8,5 млрд кубометрів, але ще залишаються на дуже низькому рівні – 26,7% від їх загального обсягу.
Якщо “Нафтогаз” у середу, 7 травня, не сплатить квітневі поставки газу на суму $1,2 млрд, то з червня “Газпром” (MOEX: GAZP) може перевести Україну на передоплату, поставляючи газу стільки , скільки буде попередньо оплачено. За цих умов може постраждати або повністю припинитися транзит російського газу до Європи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас