НБУ заборонив банкам здійснювати діяльність в Криму до завершення окупації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив банкам здійснювати діяльність в Криму до завершення окупації

Фондовий ринок
1942
Банки України підвели підсумки роботи у першому кварталі. Всього, за даними НБУ, банківська система України в січні-березні пішла в мінус на 1,9 млрд грн.
Найскладнішим періодом для ринку став лютий, коли збиток дійшов до позначки в 3,4 млрд грн. Отримані в січні 810 млн грн і в березні 649 млн грн прибутку не змогли перекрити лютневі втрати.
В цілому доходи банків становили 50,4 млрд грн, витрати – 52,4 млрд грн. Причому перші в січні-березні 2014 р. зросли на 32,8%, тоді як другі додали 50% порівняно з минулим роком.
Говорячи про перший квартал 2013 року, варто відзначити, що тоді сальдований прибуток банківського ринку України становив 3,1 млрд грн, з яких 2,3 млрд грн було отримано в березні.
Причиною такого обвалу ринку стала політична нестабільність, яка грунтовно похитнула і без того складне становище української економки. Девальвація національної валюти, відтік депозитів, проблеми з ліквідністю – за перші три місяці банківська система країни пройшла справжній тест на стійкість, з якого не всі вийшли переможцями.
Національний банк України (НБУ) заборонив банкам України здійснювати діяльність в Криму до завершення російської окупації, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
“Правління НБУ було змушене 6 травня 2014 р. прийняти рішення (тимчасово до закінчення окупації) припинити подальшу діяльність українських банківських установ та їх відокремлених підрозділів на зазначеній території”, – вказується в повідомленні.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №260.
За повідомленням, центральний банк затвердив таке рішення, оскільки не має змоги здійснювати банківське регулювання та нагляд, валютний контроль та державний фінансовий моніторинг за діяльністю банків в Криму.
“Окупація території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя порушила роботу банківської системи в регіоні, що призвело до виникнення загрози інтересам вкладників та інших кредиторів банків”, – підкреслюється в повідомленні.
У ньому наголошується, що подальше функціонування банків в умовах окупації буде порушенням законодавства України через неможливість виконання такими банками та їх підрозділами вимог законодавства країни: враховуючи це багато банків фактично вже були змушені призупинити або припинити свою діяльність в Криму.
У НБУ нагадали, що, відповідно до закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, відповідальність за відшкодування матеріального збитку, заподіяного внаслідок тимчасової окупації юридичним і фізичним особам у повному обсязі, покладається на державу, яка здійснює окупацію.
Це Брокбізнебанк, РеалБанк, банки “Форум” і “Меркурій”. У квітні їхня кількість поповнилася Інтербанком.
Однак кількість проблемних банків виявилася значно більшою. Регулятор продовжував рятувати потопаючих, видавши для підтримки ліквідності 18 банкам за перший квартал рекордну суму рефінансування – 62,1 млрд грн. Зауважимо, що половина з них була видана в березні.
Це мало допомогти вистояти після масштабного відтоку коштів з депозитних рахунків. Обсяг депозитів в українських банках у березні поточного року знизився на 3,2% або 12,55 млрд грн, до 379,5 млрд грн (з початку року – на 10,1% або 42,64 млрд грн) в національній валюті та на 7,1%, до $26,5 млрд (з початку року – на 14%) в іноземній валюті.
З рахунків гроші пішли в готівку, обсяг якої зріс у березні на 6,1% (з початку року – на 12,9%) – до 268,5 млрд грн.
Загалом на кінець березня цього року обсяг виданих кредитів перевищував обсяг залучених депозитів на 48,8%, при тому в Києві та Київській області – на 84,1%.
Обсяг залишків на коррахунках банків збільшився в березні на 17,5% до 31,6 млрд грн. Водночас, якщо дивитися на показник з початку року, він втратив 4,3%.
НБУ також зайнявся “чисткою” банківського сектора від конвертаційних центрів. Під час перевірки регулятором було виявлено 12 установ, які займалися відмиванням грошей. Оборот конвертцентрів, за словами правоохоронців, в 2013 році сягав 142 млрд грн. Однак назви банків-шахраїв так і не стали надбанням громадськості.
Перший квартал ознаменувався для банків також втратою кримського ринку, хоча частка його в загальноукраїнському банківському ринку була незначною. За останніми даними НБУ, датованим серединою 2013 року, обсяг чистих банківських активів на півострові становив 16,2 млрд грн, обсяг коштів фізосіб – 17,4 млрд грн. Для порівняння, у лідера за цим показником, Києва, цифра сягає 691 млрд грн і 133 млрд грн відповідно. Друге і третє місце поділяють Донецька (70,4 млрд грн і 39,9 млрд грн) і Дніпропетровська (186,8 млрд грн і 35,1 млрд грн) області.
Квартал найбільших
Серед найбільших банків України лідером з прибутку стала “дочка” російського ВТБ банку. За січень-березень фінустанова отримала 1,25 млрд грн, тоді як аналогічний минулорічний показник дорівнював 78,9 млн грн. Чистий відсотковий дохід банку становить всього 354,3 млн грн, комісійний дохід становить 152,8 млн грн.
Ще 115,1 млн грн принесли банку операції з цінними паперами. Цікаво, що від переоцінки іноземної валюти банк отримав 42,5 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року він за цією статтею заробив всього 953 тис грн. Але найбільший прибуток банк отримав після розформування резервів під знецінені кредити, видані іншим банкам – 807,6 млн грн.
У збиток пішли три найбільших банки країни: Райффайзен Банк Аваль, “Фінанси та Кредит” та УкрСиббанк. Мінус для них становив 943 млн грн, 54,7 млн грн і 273,2 млн грн відповідно.
У Райффайзен Банку Аваль відзначили, що причинами цих втрат є девальвація гривні (яка викликала формування деяких додаткових резервів і перерахунок валютної позиції), а також припинення діяльності банку на півострові Крим.
Крім того, значна частка збитків банку, викликаних переоцінкою валютної позиції, компенсується за рахунок переоцінки вартості прив’язаних до долара США облігацій, яка зараз, відповідно до бухгалтерських норм, відображається у складі капіталу.
Про ті самі причини збитків говорить і УкрСиббанк. “Збиток банку в 1-му кварталі 2014 року в сумі 273,2 млн грн був викликаний формуванням резервів під активні операції в сумі 420 млн грн”, – сказав представник прес-служби банку.
Так, номер один у рейтингу НБУ за активами ПриватБанк отримав за перші три місяці всього 293,76 млн грн, тоді як аналогічний показник минулого року дорівнював 624,23 млн грн. Падіння становить 53%.
Державний Ощадбанк же, навпаки, показав приріст прибутку на 13,5%. Якщо цього року перший квартал банк закінчив зі 155,7 млн грн, то в 2013 р. цифра за перший квартал дорівнювала всього 137,2 млн грн.
Також і другий державний банк, Укрексім, показав приріст на 57%: з 40,5 млн грн до 63,7 млн грн.
Негативну динаміку за вказаний звітний період продемонстрував Дельта-банк. З 98,2 млн грн минулого року цього року його прибуток знизився до 72,5 млн грн. Тобто, майже на 26%.
Водночас Укрсоцбанк (зараз UniCreit Bank) і російський Промінвестбанк показали значний приріст прибутку. Так, в нинішньому році Укрсоцбанк наростив обсяг прибутку в п’ять разів – з 4,3 млн грн до 23,2 млн грн. А Промінвестбанк збільшив цей показник в 40 разів – з 13,6 млн грн до 549 млн грн.
Інший російський банк, Сбербанк, закрив квартал з прибутком в 103,65 млн грн. Це майже на 40 млн грн менше, ніж за перший квартал 2013 року.
Банк ПУМБ, що входить до групи СКМ Ріната Ахметова, збільшив приплив прибутку майже вдвічі – з 89,4 млн грн до 134,4 млн грн. А ось банк Дмитра Фірташа “Надра” збільшив приріст на 95%, і якщо в січні-березні 2013 року чистий прибуток фінустанови становив смішні 416 тис. грн, то цього року він збільшився до все таких же смішних 809 тис. грн.
Водночас Альфа-Банк, навпаки, показав скорочення прибутку наполовину. Так, у першому кварталі минулого року він заробив 4,83 млн грн, а цього року показник становив всього 2,37 млн грн.
Останній у списку найбільших українських банків, Укргазбанк скоротив в першому кварталі обсяг прибутку майже в сім разів, з 445,8 млн грн до 64,5 млн грн.
Таким чином, сумарний обсяг зібраного найбільшими українськими банками чистого прибутку становить 1,4 млрд грн. Це менше, ніж аналогічний показник за минулий рік, коли чистий прибуток найбільших банків сягав 1,7 млрд грн.
Сумарний обсяг збитків банків, які пішли в мінус, в першому кварталі становить 1,27 млрд грн. У 2013 році серед групи найбільших банків збиткових в першому кварталі не було.
При цьому для українських “дочок” російських банків перший квартал став більш ніж успішним.
У другому кварталі минулого року банківський сектор отримав прибутку всього 1,2 млрд грн. Оскільки банкіри констатують припинення відтоку депозитів, а Міжнародний валютний фонд схвалив видачу Україні $17 млрд, які допоможуть стабілізувати економічну ситуацію в країні, в нинішньому квітні-червні банки можуть поліпшити торішній показник з прибутку. Якщо, звичайно, Росія не розв’яже з Україною повномасштабну війну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас