У разі розділу України насильницьким шляхом, у країни буде багато інших проблем, окрім дефолту, - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У разі розділу України насильницьким шляхом, у країни буде багато інших проблем, окрім дефолту, - аналітик

Казна та Політика
7787
Втрата територій обернеться для України цілою низкою проблем, окрім дефолту, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Критичним питанням у даному випадку є – що саме ми маємо на увазі під дефолтом? “Чи ми маємо дані лише щодо того, як будуть сплачуватись певні державні борги, і якщо буде розподіл країни, тоді як будуть розподілятися борги? Чи це має бути нульовий варіант, коли усі борги будуть на тій території, де залишиться столиця, і відповідно не буде інших (столиць – ред.), чи вони будуть розподілятися рівномірно”, – міркує Жолудь.
“Тут питання досить складне, якщо подивитись на досвід інших країн. Якщо країна втрачала частину своєї території, при чому значну, насильницьким шляхом, а не так, приміром, як у випадку Чехословаччини, яка добровільно розділилась на Чехію і Словаччину, розрив відбувається разом із певними правовими діями, із значними проблемами, в тому числі і дефолтом”, – наводить приклад аналітик.
У разі дефолту за зовнішніми боргами ситуація залежатиме від того, як Україна зуміє забезпечити вже існуючі борги, в тому числі за рахунок нових. “У нас є резерви, які були на рівні 15 млрд. на початку минулого місяця. В принципі, якщо будуть надходити кошти від різних організацій, має бути досить значний приплив іноземних кредитів цього і наступного року, але знову ж питання: чи будуть вони, якщо буде розподіл країни? На сьогоднішній день наших золотовалютних резервів не вистачить для повної сплати наших зовнішніх боргів. І все залежатиме від того, як будуть іти грошові потоки. Якщо у нас все ж таки будуть значні припливи іноземного капіталу в країну, ми зможемо виплатити борги, а це, як ми бачимо, залежить не лише від економічних, але і політичних чинників”, – пояснив Жолудь.
Нагадаємо, голова комітету суверенних рейтингів S&P Джон Чемберс заявив, що у разі якщо Україна втратить додаткові частини своєї території, її здатність обслуговувати свій борг буде поставлена під загрозу, а наявний рейтинг України на рівні CCC вже вказує на явну і безпосередню небезпеку дефолту.
Більше про державні борги та платоспроможність України читайте у статті ”Чи можливий дефолт України через порушення її територіальної цілісності?”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас