План реформ дозволить Україні з 2015 року почати скорочення держборгу - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План реформ дозволить Україні з 2015 року почати скорочення держборгу - МВФ

Казна та Політика
1288
Дворічна програма кредитування української економіки в обсязі 17 млрд доларів, схвалена Радою директорів МВФ, дозволить Україні впоратися з коливанням курсу гривні, зміцнить фінансову систему, скоротить бюджетні розриви і врівноважить ситуацію на енергетичному ринку, що в сукупності дозволить почати скорочення державного боргу вже з 2015 року. Про це йдеться в коментарі директора Європейського департаменту МВФ Рези Могадама, опублікованому на сайті організації.
“Україна переживає другу за останні шість років глибоку кризу. Зіткнувшись з багатьма складнощами, включаючи різке зниження золотовалютних резервів і неможливість виконання своїх зовнішніх зобов’язань, влада проголосила курс на комплексні та амбітні реформи”, – цитує Могадама прес-офіс МВФ.
“Без комплексних заходів, дефіцит бюджету і НАК “Нафтогаз України” досягнуть позамежного показника в 12% від ВВП в 2014 році на тлі нестабільності державних фінансів. Принаймні досягнення фіскального вирівнювання, Україна зможе в 2015-2016 роках зробити основний акцент на стимулюванні реального сектора та вдосконаленні політики державних витрат. У сукупності ці кроки дозволять Україні вже з 2015 року скорочувати обсяг державного боргу”, – зазначив експерт.
У зв’язку з цим ключовими реформами влади, на думку Могадама, має стати урівноваження курсової політики шляхом перенесення акцентів монетарної політики на управління внутрішньої інфляцією. “Зростання мінімальної зарплати має бути пропорційним зростанню продуктивності”, – зазначив директор департаменту МВФ.
Загальна фінансова стабілізація, за словами Могадама, буде досягнута шляхом посилення фінансового регулювання та спостереження – там, де це дійсно необхідно. “Стабілізація доходів бюджету і загальна бюджетна консолідація в середньостроковій перспективі з подальшим справедливим розподілом коштів дозволить не тільки виконати поточні зобов’язання, а й знизити бюджетний дефіцит, – упевнений Могадам. – У свою чергу, кроки по досягненню енергетичної незалежності і скороченню фіскальних розривів по лінії НАК “Нафтогаз” сприятимуть стабілізації в енергетичному секторі”.
За словами Могадама, сьогодні важливо розуміти, що запропоновані реформи – це стартова позиція. І тому важливу роль відіграватимуть кроки щодо вдосконалення процедур державних закупівель, боротьби з корупцією, поліпшення адміністрування податків, особливо в частині повернення ПДВ.
Нагадаємо, 30 квітня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила дворічну програму “стенд- бай” для України в обсязі 17,01 млрд дол. США.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас