МВФ і Україна: як нам будуть давати гроші? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ і Україна: як нам будуть давати гроші?

Кредит&Депозит
4375
Механізм кредитування МВФ, який використовується для виділення фінансової підтримки Україні, має назву SBA, більш відомий як «стенд-бай». Перший кредитний транш Україна отримає найближчим часом, його обсяг становить 2.058 млрд. SDR, що дорівнює $3.19 млрд., при цьому, за домовленістю, $2 млрд. мають бути направлені на підтримку бюджету.
Кошти надаються окремими траншами протягом двох років, з обов’язковою оцінкою ефективності урядових заходів, спрямованих на стабілізацію бюджету і платіжного балансу. Обсяг другого і третього траншів оцінюється приблизно в $1.416 млрд. Факт їх надання буде залежати від результатів і висновків травневого і липневого моніторингу МВФ.
В цілому, програма є не просто кредитом, а, швидше, пакетом заходів, що включає в себе консультації МВФ щодо стабілізації ситуації у фінансовій системі держави і виділення фінансової допомоги на пільгових умовах, які були б недосяжні за поточних умов політичної невизначеності в нашій країні.
Раніше кредитні кошти залучалися для боргових виплат, підтримки курсу національної валюти і створення позитивного іміджу уряду, який лише відкладав непопулярні, але неминучі, заходи економії. Це, в свою чергу, посилювало фінансове становище нашої країни. Валютний курс був стабільним, але багато в чому саме через цю архаїчну модель поведінки НБУ країна втратила свої золотовалютні резерви, зазнала низку знижень кредитних рейтингів і де-факто опинилася на межі дефолту.
Необхідно розуміти, що благі цілі, які зазначаються в додатках до угоди з Фондом, недосяжні в короткостроковій перспективі і вимагатимуть значного скорочення бюджетних витрат, та/або збільшення його доходів. На Україну чекає як мінімум рік двозначної інфляції і зниження середньомісячного доходу домогосподарств. У цій ситуації, найбільш фінансово уразливими виявляться люди з найменшим достатком, грошові надходження та накопичення яких номіновані в національній валюті. Ціни на товари та послуги зростають, вартість енергоносіїв збільшується, а середньостатистичний рівень доходів може знижуватися внаслідок загального скорочення ділової активності та перевищення пропозиції над попитом на ринку праці.
Проте, рекомендації МВФ не є вимогою, а скоріше нормою адекватної поведінки будь-якого Центробанку та уряду, і в довгостроковій перспективі вони дійсно можуть сприяти «вирівнюванню» економічних показників нашої економіки. Питання полягає в тому, наскільки наше суспільство готове до їх введення.
Важливо, що програма кредитування може бути переглянута в разі подальшої дестабілізації ситуації на південному сході країни. Якщо ефект від втрати Криму на економіку України вже врахований в програмі МВФ, то ескалація конфлікту на сході країни або вихід окремих регіонів зі складу України поставить під загрозу можливість виконання українською стороною своїх зобов’язань і в цьому випадку кредитування на поточних умовах може бути припинено.
Олександр Михайленко
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас