Китай може посісти 1-е місце з ВВП вже цього року, обігнавши США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай може посісти 1-е місце з ВВП вже цього року, обігнавши США

Світ
587
США можуть втратити статус найбільшої економічної держави світу вже в 2014 році, поступившись цим титулом Китаю набагато раніше, ніж передбачалося, пише Financial Times. Більшість економістів раніше прогнозували, що Китай вирветься вперед в 2019 році. США залишаються світовим лідером за обсягом ВВП з 1872 року, коли вони обігнали Велику Британію.
Приводом для обговорення порівняльної мощі китайської та американської економіки стало перше з 2005 року оновлення Програми міжнародних зіставлень ВВП на основі паритету купівельної спроможності валют (ПМС, International Comparison Program) Світового банку.
Економісти дійшли висновку, що в бідніших країнах ті ж суми грошей мають більшу купівельну спроможність, ніж було прийнято вважати, і це змусило їх переглянути порівняльні оцінки економіки низки країн, що розвиваються.
Оцінка на основі паритету купівельної спроможності валют вважається більш ефективним способом порівняння економіки двох країн, ніж простий перерахунок обсягу ВВП з використанням обмінних курсів, що відрізняються високою мінливістю. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), в 2012 році ВВП США за цим методом становив $16,2 трлн, Китаю – $8,2 трлн.
ПМС у 2005 році виходила з того, що економіка Китаю дорівнює лише 43% ВВП США з урахуванням паритету купівельної спроможності. Однак перегляд методології і той факт, що Китай розвивається набагато швидше Штатів, незважаючи на гальмування в останні роки, призвели до зміни оцінки його ВВП за 2011 рік до 87% від американського.
За оцінками МВФ, в період між 2011 і 2014 роками ВВП Китаю виріс на 24%, США – на 7,6%, таким чином, цього року у КНР є всі шанси потрапити на першу сходинку рейтингу.
Після перегляду методології ПМС економічна картина світу суттєво змінюється: Індія перескакує з 10-го місця одразу на 3-е, оскільки в 2005 році її ВВП становив усього 19% від американського, а в 2011 році – вже 37%.
До першої дюжини потрапляють також Росія, Бразилія, Індонезія та Мексика. “Нові дані ПМС показують, що в 2011 році світовою економікою було вироблено товарів і послуг більш ніж на $90 трлн, – йдеться в повідомленні Світового банку. – Майже половина сукупного світового обсягу виробництва була створена країнами з низьким і середнім рівнями доходу”.
Світовий ВВП на основі обмінних курсів у 2011 році оцінювався в $70,29 млрд.
На частку шести найбільших країн з середнім рівнем доходу – Китаю, Індії, Росії, Бразилії, Індонезії та Мексики – припадає 32,3% світового ВВП, в той час як на частку 6 найбільших країн з високим рівнем доходу – США, Японії, Німеччини, Франції, Великобританії та Італії – припадає 32,9%.
Найбільш високий ВВП на душу населення за новою методикою мають Катар, Макао, Люксембург, Кувейт і Бруней. США посідають за цим показником 12-е місце. У 8 країнах (Малаві, Мозамбік, Центральноафриканська республіка, Нігер, Бурунді, Демократична республіка Конго, Коморські острови та Ліберія) ВВП на душу населення менше $1 тис.
Ренкінг ПМС 2011 року враховує 199 країн світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас