Проблемний депозит: найдієвіші способи, як забрати свої кошти з банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблемний депозит: найдієвіші способи, як забрати свої кошти з банку

10826
У лютому-березні через революційні дії в країні та анексію Криму Росією українців накрила паніка. Депозити виносились із банків, гривня миттєво переводилась у валюту, а хто не встиг зробити цього до здорожчання долара заздрісно дивися на щасливців. І,здається, усі вже більш-менш звикли за останні місяці жити як на пороховій діжці. І черговий випуск новин не викликає бажання брати банк приступом. Але тема повернення своїх коштів із міцних обіймів фінустанови залишилася актуальною – проскочити у вузьку шпаринку встигли не всі.
До виникнення проблем в українських банків затримку з виплати депозитів розцінювали як один зі способів дрібного шахрайства. Вкладникові, який прийшов забрати свої кошти казали, що потрібної суми, аби виплатити його депозит та відсотки за ним, немає в касі та пропонували прийти через кілька днів, написати заяву для замовлення коштів чи посилались на несправність роботи комп’ютерної програми, тощо. Це дозволяло банку фактично користуватися грошима вкладника без нарахування відсотків. Тепер же затримки з виплатами вкладів – звична сумна реальність.
При боротьбі за власні кошти перш за все треба звернути увагу на те, у якому банку застрягли ваші гроші – чи банк є платоспроможним, чи у ньому введено тимчасову адміністрацію. В останньому випадку банківські операції фінустанови за останній рік можуть перевіряти кілька місяців і вона зупиняє будь-які розрахунки, а роботу відновлюють тільки з дозволу тимчасової адміністрації. Отримати компенсацію за вкладом можуть лише ті, у кого закінчився термін дії депозитного договору або відкрито поточний рахунок, у тому числі картковий. Розмір компенсації визначається Фондом гарантування вкладів фізосіб, наразі максимальна сума становить 200 тисяч гривень.
У першому ж випадку, коли банк є платоспроможним, є кілька практик, які ефективно діють:
- Зарахування боргу третьої особи за рахунок депозиту з подальшим розрахунком між фізичною особою та кредитором, борг якої погасили. Такий варіант може бути дієвим, якщо вкладник, який не може повернути свій депозит, має родичів, які мають в цьому ж банку кредит. Таким чином, кошти з депозиту будуть зараховані як погашення кредиту цієї третьої особи, яка розраховувалась із вкладником живими грошима. Важливі моменти у такій схемі: проводити її з участю та згодою банку та закріплювати такі домовленості через підписання відповідних договорів.
- Придбання заставного майна. В рахунок вартості депозиту вкладник придбаває заставне майно, яке знаходиться у власності банку. Це доволі поширений спосіб зокрема щодо транспортних засобів. Серед запропонованого до реалізації заставного майна банку вкладник може знайти як такі об’єкти, в покупці яких він зацікавлений особисто, так і ті, які після продажу можуть повернути затрачені кошти.
- Суд. Вкладник може звернутися до суду для виконання вимоги про повернення вкладу в судовому порядку. Але в той же час варто розуміти, що всі юридичні відділи всіх банків зорієнтовані на те, щоб максимально затягнути як сам судовий процес так і процес виконання рішення. Отже якщо підрахувати часові витрати, можна в принципі стверджувати, що мінімум півроку своїх коштів вкладник не побачить.
- Переведення депозитів у акції проблемних банків. Національний банк України запропонував вкладникам, які не можуть забрати з банку свої кошти іще одну альтернативу – конвертацію депозитів в акції проблемного банку і видача їх замість вкладу. Однак, популярністю вона не користується. При зрілих роздумах, через який термін проблемний банк зможе нормально функціонувати і його цінні папери почнуть вартувати якихось реальних грошей?
- Також пропонують отримати частину депозиту, при цьому офіційно підписавши документи про отримання всього депозиту. Таке часто робиться у зовсім безнадійних банках за тіньовими домовленостями з керівниками відділень. Так би мовити, синиця в руках ліпше журавля у небі.
Коментар експерта
Ситуації, коли трапляються проблеми із поверненням депозитів банками виникають постійно, розповідає Володимир Єніч, адвокат Юридичної компанії “Дешунін, Юфест і партнери”. “Схема із зарахуванням боргу третьої особи за рахунок депозиту з подальшим розрахунком між сторонами – дієва, наприклад, мені вдалося її застосувати у вкрай складній ситуації відносно Західінкомбанку”, – наводить приклад адвокат.
Близько 14 тисяч вкладників «Західінкомбанку» більше п’яти років намагаються отримати свої гроші, які вклали до фінустанови. Мова йде про суму у понад 320 мільйонів гривень. Цього ж квітня міліція відкрила 11 кримінальних проваджень про правопорушення, пов’язані із незаконними заволодіннями коштами ПАТ «Західінкомбанк», за фактами невиконання службовими особами рішень судів про повернення громадянам депозитних вкладів, розтрати та привласнення майна в особливо великих розмірах.
“Мої загальні ж рекомендації як юриста полягають радше в тому, що в умовах нинішньої нестабільності оптимальними варіантами є варіанти які дозволяють якомога швидше перевести депозит у реальні кошти, або ж ліквідне майно. Часозатратні варіанти як то судове стягнення не є, на мою думку, оптимальними. Кажучи просто, зараз треба забирати кошти навіть з втратами, аніж чекати на повне відшкодування коштів”, – підсумував Єніч.
Подібні ситуації не додають фінустановам балів у гонці за довіру громадян. Відтік ресурсів з банківської системи від початку поточного року сягнув 100 млрд грн., що склало 15 % від усіх рахунків. Однак, як відмітили учасники ринку, зараз цей процес сповільнився і банки почали заманювати вкладників вигідними умовами та пропонувати програми лояльності тим клієнтам, які залишились. Проте у нестабільній ситуації така гра може нагадувати “російську рулетку”, в якій кожен має зважувати свої шанси та ризики самостійно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас