Киргизія оголосила, що майже готова вступити до Митного союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киргизія оголосила, що майже готова вступити до Митного союзу

Світ
259
Прем’єр-міністр Киргизії Джоомат Оторбаєв, який перебуває з дводенним візитом у Москві, оголосив, що розробка “дорожньої карти” щодо вступу Киргизії до Митного союзу практично завершена.
“Узгодження “дорожньої карти” практично завершене. Наша робоча група проводить спільно з експертами Євразійської економічної комісії, ми довели всі спірні моменти до консенсусу. Найближчим часом ми сподіваємося, що проект цієї “дорожньої карти” буде затверджений на колегії Євразійської економічної комісії, буде прийнятий відповідний нормативний документ і в Киргизії. Йдеться про рішення уряду за змістом “дорожньої карти” і проходженню через наш парламент”, – цитує Оторбаєва ІТАР-ТАСС.
“Після цього будемо готові зробити заяву щодо вступу до Митного союзу і Євразійського економічного простору”, – додав політик і зазначив, що вже цього року Киргизія очікує серйозного прориву в питанні про прихід компанії “Роснафта”.
Як уточнює Tazabek з посиланням на прес-службу киргизького уряду, Оторбаєв і його російський колега зійшлися в думці про те, що позиції країн з утримання дорожньої карти близькі, залишилося тільки узгодити декілька пунктів технічного характеру.
На двосторонній зустрічі обговорювалася міжурядова Програма економічного співробітництва на 2014-2017 роки, питання з проектів в енергетичній сфері, в тому числі подальшої реалізації будівництва та експлуатації Камбар-Атинської ГЕС-1 і Верхньонаринського каскаду ГЕС. Були обговорені і процедури завершення угоди з “Газпромом”.
“Напрямок інтеграційного об’єднання країн Євразії також є пріоритетним і для нас. Зі свого боку я виділив як першочергове завдання кабміну вступ до Митного союзу. І хотів би відзначити наявність найширшого спектра співробітництва між нашими країнами. В рамках візиту ми зустрічаємося як з представниками уряду РФ, так і з цілим рядом російських компаній, які мають достатньо амбіційні плани щодо інвестування в економіку нашої країни. Ми хотіли б звірити годинники і намітити подальші кроки в рамках минулих і нинішніх домовленостей”, – наводить коментар киргизького прем’єра “Вечірній Бішкек”.
У свою чергу Дмитро Медведєв запевнив, що приєднання Киргизії до Митного союзу є пріоритетом. “Робота розгорнута, вона йде. Скажу прямо: ми зацікавлені в усуненні чинних проблем. Сподіваємося, що відповідні кроки будуть зроблені і по лінії вашого уряду і, звичайно, парламенту і президента. Пропоную сконцентруватися на цих зусиллях”, – зазначив російський прем’єр.
11 квітня Киргизький енергетичний холдинг “Киргизгаз” перейшов під управління російського газового монополіста “Газпром”. Концерн зобов’язався провести модернізацію і реконструкцію транспортних мереж і повністю забезпечити газом населення та промисловість країни. Вартість угоди становить один долар. На сьогодні, передає News-Asia, тривають переговори з придбання “Роснафтою” аеропорту “Манас”.
У Киргизії ніхто не проти Митного союзу
Заступник директора Центру досліджень Центральної Азії Киргизько-Турецького університету “Манас” Закір Чота, коментуючи “Азаттику” попередні підсумки переговорів у Москві, припустив, що на сьогодні Росія потребує підтримки Киргизії на міжнародній арені, і можливо, тому російська влада погодилася з більшою частиною доводів Бішкека щодо “дорожньої карти”.
“Міністр економіки КР Сарієв говорив про преференції для Киргизстану. Зокрема, про стабілізаційний фонд, про полегшення становища трудових мігрантів з Киргизстану в Росії і полегшену процедуру отримання російського громадянства для киргизстанців. Зараз обговорюють майбутнє двох найбільших оптових базарів (“Дордой” в Бішкеку і “Карасуу” в Ошській області). У нинішній ситуації Росії потрібна підтримка Киргизстану, особливо, в питанні вступу до Митного Союзу. У самому Киргизстані проти такого кроку виступають тільки меншість, представлена низкою експертів і громадських активістів. Парламентська опозиція може використовувати цю ситуацію для своїх політичних ігор. Але водночас я далекий від думки, що вся опозиція проти вступу країни до Митного Союзу”, – пояснив Чота.
“У цьому питанні не варто поспішати, можна і восени підписати цей документ. Необхідно вирішити багато проблем. У нас є свої стратегічні плани, якщо ми не будемо брати їх в розрахунок, на нас чекають великі проблеми. Зрозуміло зараз на Заході різко погіршилася репутація Росії, але зате зростає її вплив на Сході. Тому, напевно, російська влада прийме рішення, яке влаштовує всіх. Киргизстан, будучи партнером Росії, не повинен поспішати зі своїми рішеннями”, – висловився голова Центру дослідження проблем глобалізації в Киргизії Карибек Байбосунов.
Колишні перепони на шляху до Митного союзу
Підписання “дорожньої карти” з приєднання Киргизії до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусії неодноразово відкладалося протягом останніх трьох років. Попередній раунд переговорів пройшов на початку квітня. Тоді члени комісії та представники Киргизії не домовилися за шістьма пунктами.
“Ми поки що не дійшли до угоди за найважливішими 6 пунктами. Наприклад, надання пільг при перевезенні товарів фізичними особами. До цієї категорії входять автомобілі, товари, що надходять на наш ринок реекспортом, зокрема необхідні для легкої промисловості товари. Ми ведемо переговори, щоб така продукція ввозилася в Киргизстан не за правилами Митного союзу, а на пільгових умовах”, – уточнював заступник міністра економіки Киргизії Данил Ібраєм. Крім того, відкритими залишалися питання про свободу торгівлі і товари, що руйнують озоновий шар.
Як стверджувало видання, президент Казахстану Норсултан Назарбаєв виступав проти поблажок, тоді як російський лідер Володимир Путін був менш категоричний.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас