У Москві вирішено провести першотравневу демонстрацію за "ностальгічною" радянською схемою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Москві вирішено провести першотравневу демонстрацію за "ностальгічною" радянською схемою

Світ
1611
Після 23-річної перерви на хвилі потужного патріотичного підйому і ностальгії за СРСР першотравнева демонстрація знову пройде на Красній площі. Московська влада пішла на цей крок на прохання профспілок. Побачити вождів на трибуні Мавзолею цього разу не вдасться, оскільки ця зона закрита на ремонт, але багато інших неодмінних атрибутів свята будуть присутні.
Заступник голови Московської федерації профспілок Олександр Мазунов в інтерв’ю “Московському комсомольцю” прямо говорить про те, що все пройде за “класичною, ностальгічною схемою”. Колони трудящих рухатимуться з боку Василівського спуску. З трибуни, встановленої біля ГУМу, їх вітатимуть керівники профспілок та почесні гості. Запрошення, як повідомляється, надіслані багатьом керівникам, у тому числі президенту РФ Володимиру Путіну і столичному градоначальнику Сергій Собяніну. Не виключено , що політики приймуть запрошення: у 2012 році Володимир Путін, Сергій Собянін і нинішній прем’єр Дмитро Медведєв вийшли на демонстрацію 1 травня, яка, щоправда, проходила не на Красній площі, а на Манежній площі і Мохової вулиці. Іноземці побачили в тому святі повернення в 1951 рік.
Як пише РБК Daily, місце проведення заходу в 2014 році обирали з урахуванням підйому в країні патріотичних настроїв. Основними гаслами демонстрації стануть “Гідна праця – справедлива зарплата!”, “У Росії запрацював – до Росії вклади!”, “Влада! Звільни народ від шахраїв!” і “Не платять – не працюй!”
Як зазначає депутат від КПРФ Володимир Родін, те, що влада узгодила профспілкову акцію на Червоній площі, – досить незвично. Так, комуністам досі відмовляли в будь-яких маршрутах, що проходять центром міста. І все ж подібна акція, переконаний Родін, зміцнить єдність і обороноздатність росіян.
Всього, уточнює “Комерсант”, 1 травня в столиці пройдуть 92 святкових заходи на більш ніж 50 майданчиках. Комуністи влаштовують свою демонстрацію на Жовтневій площі під гаслами “Влада праці, а не капіталу! Завдамо разом буржуям!”, а також “Найкращий відпочинок – в Криму!”, “Бандеряку на гіляку!” і “Заводи – робітникам! Землю – селянам! Лабораторії – вченим, знання – студентам!”, пишуть “Нові вісті”.
Активісти руху “Русские” Дмитра Демушкина пройдуть від станції метро “Жовтневе поле” до “Щукінське”, виступаючи проти роздачі громадянства РФ гастарбайтерам і вимагаючи надати “російському народу державотворчий статус”. Ще одна акція націоналістів запланована біля входу в парк Горького під гаслом “Російська весна – без кордонів”.
Першотравень відбиває сподівання мільйонів
Більшість першотравневих заходів матимуть виразний присмак “пізнього СРСР”, відзначають спостерігачі. Як зазначає журнал “Політична освіта”, після розвалу СРСР, шокової терапії, грабіжницької “прихватизації” і “демократичних” перетворень в країні були без боротьби втрачені багато по-справжньому демократичних та соціальних завоювань трудящих. “І саме з цієї причини сьогодні Першотравень є, мабуть, найважливішим російським святом, що відбиває сподівання мільйонів людей праці. 1 травня – їх законний день боротьби за свої права”, – пише видання.
Першотравневі гасла зараз як ніколи актуальні, погоджується в коментарі “Російській газеті” історик, автор підручника для середньої школи Олександр Шубін. “Ідея солідарності трудящих анітрохи не застаріла. Політики в різних країнах намагаються переконати народ, що потрібно згуртуватися навколо національних інтересів, але інтереси людей перш за все соціальні. Це боротьба за те, щоб власники не обманювали своїх працівників і платили їм гідну зарплату. Моє першотравневе гасло: соціальні права важливіші за міжнаціональні конфлікти”, – пояснив він.
А ось директор “Мосфільму” Карен Шахназаров з такою думкою не згоден. На його думку, навряд чи сьогоднішня публіка хоче “дивитися фільми про щастя трудитися, як у радянський час”, оскільки “у нас тепер інші пріоритети”. “Ми живемо в капіталізмі, який самі обирали. Самі голосували за такі реалії. Пригадую, іноді навіть ностальгічно, першотравневі ходи. Пройдеш, погодка хороша, потім випивали разом. Але у мене немає відчуття, що сьогоднішні заходи на повітрі можна наповнити тим змістом. “Мир! Труд! Травень!” – гасла самі по собі чудові. Не заперечую їх важливість, не заперечую і значення гасла в історії. Але мені особисто не потрібно, щоб мене кудись закликали. Я знаю, що мені робити, тому працюю без гасел”, – сказав режисер.
Великодержавність і талони як атрибути свята
“Політика повернення радянської стилістики та пристрої повсякденному житті увінчалася чітким і зрозумілим символом – ходою, гасла якої демонструють масову і беззастережну підтримку влади та її дій у всіх сферах життя. Феноменальний рівень підтримки державної політики і найвищий за тривалий період рейтинг Володимира Путіна після приєднання Криму відбивають уявлення більшості наших співвітчизників про ідеальний устрій держави і суспільства. Судячи з популярності фігури Леоніда Брежнєва і ностальгії за СРСР, “містом Сонця” наші співвітчизники вважають пізній СРСР”, – пишуть “Ведомости”.
Як сказано у статті під заголовком “Брежнєв сьогодні”, в цій утопії “патерналістські верхи справедливо розподіляють суспільне багатство. Великодержавність не вимагає від обивателів постійної самопожертви і обмеження споживання, як у сталінські часи. Військова міць (“бояться – значить поважають!”) поєднується з відносним добробутом більшості”.
“Московський комсомолець” з цього приводу пропонує згадати символіку і традиції святкування Першотравня в країні в різні періоди, починаючи з 1918 року.
Варто відзначити, найбільш серйозно поставилися до ідеї перетворити сучасне Свято весни і праці на радянський День солідарності трудящих не в столиці, а в Ульянівську. Тут для проведення святкової програми “Ласкаво просимо або стороннім вхід НЕ заборонено” цілий парк вирішили задекорувати в радянській стилістиці, використавши транспаранти – розтяжки, кіоски з газованою водою та інші атрибути пізнього СРСР. Гостей зустрічатимуть днювальний і піонерський загін з барабаном і горнами, їм також запропонують фотозону зі щитами “робітник і колгоспниця” і “Людина народжена, щоб літати”, танцмайданчик зі стилягами, мобільні бібліотеки з радянськими виданнями, майстер-класи з малювання радянських плакатів і багато іншого. За відвідування майданчиків будуть видавати талони для отримання призів і подарунків.
Нагадаємо, повернення радянських традицій святкування Першотравня стало новим кроком у низці відродження радянської атрибутики. Як очікується, 1 травня президент Володимир Путін вдруге вручить нагороди Героям праці РФ, московська влада готується повернути Всеросійському виставковому центру історичну назву – ВДНГ, а незабаром, ймовірно, варто очікувати і повернення парадів фізкультурників, які успішно склали норми ГТО.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас