Через акцизів в Україні дорожчає алкоголь і сигарети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через акцизів в Україні дорожчає алкоголь і сигарети

Казна та Політика
1399
Через поетапного набуття чинності антикризового закону («Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»), що на 25-42,5% підвищує розмір акцизів, в Україні вже почав збільшуватися в ціні алкоголь, а скоро почнуть дорожчати і сигарети.
Горілка і коньяк
Міцний алкоголь став піонером подорожчання через завчасне замовлення нових акцизних марок. «Горілка вже піднялася в ціні майже на 10%: та, що коштувала 32 грн. тепер обходиться в 35 грн. Це пов’язано з тим, що виробники почали замовляти нові акцизні марки за 2-2,5 місяці до його введення (він набуває чинності з 1 липня – Авт.). Якщо говорити про мінімальні ціни, встановлені державою, то їх потрібно підвищити. Мінімальна ціна горілки на сьогодні – 30,10 грн. – Це була адекватна ціна на початок року. Через акциз та інші фактори її зараз потрібно підняти до 35 грн, а до кінця літа – до 37 грн.», – розповів «Вістям» голова Асоціації виробників підакцизних товарів Володимир Демчак.
Сукупно горілка може подорожчати до кінця року більш ніж на 30%. А ось коньяк підскочить в ціні на 15% вже влітку. «Вартість нових партій піднялася вже зараз, але на складах в магазинах залишилося запасу на 2-3 місяці. Коли його розпродадуть, коньяк подорожчає на 10-15%», – запевнив нас генеральний директор «Українського бюро винограду і вина» Ігор Ніколін. Він упевнений, що після зростання цін споживач перейде на більш дешеву продукцію. «Попит з середнього цінового сегмента – 50-60 грн. піде в низький – від 40 до 50 грн.», – сказав «Вістям» Ніколін.
Вино
З 1 липня експерти прогнозують і замірне подорожчання кріплених і десертних вин. «Буде правильним говорити про зростання на 40%, оскільки акциз за останні кілька місяців було змінено двічі. Перший раз на 14%, відповідно до щорічного планового перегляду ставки акцизного податку, другий раз – на 25% відповідно до ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Для алкогольної галузі такий колосальний стрибок, враховуючи економічне становище в країні, обернеться провалом легального виробництва. Для держави – ​​збільшенням дірки в бюджеті і розростанням тіньового ринку алкоголю», – заявив «Вістям» директор асоціації «Виноградарі і винороби України» Сергій Михайлечко.
Не доведеться більше платити любителям сухих вин, оскільки на них акциз посутньо не змінився.
Пиво
Неоднозначні прогнози експерти дають щодо цін на пиво, які поки що не змінювалися. За одними оцінками, літр напою має подорожчати лише на 20-30 копійок, а за іншими – на все 50-60.
«Якщо говорити про економічний розрахунок, то підвищення акцизу збільшує вартість одного літра пива на 65-70 копійок. Теоретично, ціни мають збільшитися з моменту, коли вироблене з початку травня пиво почнуть продавати підприємства. Але, враховуючи непросту ситуацію на ринку і драматичне зниження споживання, яке спостерігається сьогодні, підвищити цінники можуть і не так сильно. Виробники можуть частину акцизу взяти на себе, щоб не втратити на продажах. Як і навпаки. Це залежить від стратегії компанії», – прокоментував нам ситуацію виконавчий директор асоціації «Укрпиво» Ігор Товкач.
Підтверджують його прогнози на виробництвах. «Роздрібні ціни на продукцію зазвичай збільшуються, виходячи з низки факторів: вартості склотари, транспортних, логістичних витрат і курсу гривні. Акциз – іще одна складова в цьому списку, але просто взяти і перекласти його в ціну пива, було б некоректно», – заявив «Вістям» директор з корпоративних зв’язків компанії Efes Ukraine Валентин Бойницький.
Неофіційно виробники обіцяють провести подорожчання пива поетапно (не більше ніж по 10 копійок за місяць), щоб воно було найменш помітне для споживача. Щоб максимально зберегти продажі, які падають від початку року. Прогнози ж щодо цього стають все гірші.
«Якщо спочатку – до загострення ситуації в країні – ми на сезон (з квітня по жовтень) прогнозували скорочення продажів десь на 7-8% порівняно з аналогічним періодом 2013 р., То тепер розуміємо, що у разі розриву відносин з Кримом втратимо ще 6% ринку, а з Росією – додаткові 10%. Загальний провал може сягнути 30%. Хоча сподіваємося, звичайно ж, на краще. У нашій справі дуже важливий фактор, наприклад, – це погода. Спека дозволяє піднімати продажі одразу 3,5-4 рази», – зазначив Ігор Товкач.
«Якщо спочатку – до загострення ситуації в країні – ми прогнозували скорочення продажів десь на 7-8% порівняно з 2013 р., то тепер розуміємо, що підвищення акцизу «вб’є» ще 8% ринку. У разі заборони поставок до Криму втратимо ще близько 7%, а в Росію – додатково близько 10%. Хоча сподіваємося, звичайно ж, на краще. У нашій справі дуже важливий фактор , наприклад, – це погода. Спекотне літо дозволяє нарощувати зростання продажів з 3,5 разів до 4», – уклав Ігор Товкач.
Сигарети
Різні прогнози щодо подорожчання дають і виробники тютюнової продукції. «За нашими прогнозами, слідом за підвищенням з 1 липня акцизу (на 25% – Авт.), середня вартість сигарет без фільтра підніметься на 50 копійок на пачці, з фільтром – на 1 грн.», – сказав «Вістям» директор відділу корпоративних питань «JTI Україна» Олександр Когут.
Іще менш оптимістично налаштована менеджер зі зв’язків з громадськістю компанії Imperial Tobacco Україна Наталія Миколаєнко. «Ринок буде змушений підняти вартість пачки на кілька гривень. Пачка самих дешевих сигарет в середньому коштуватиме близько 11 грн. Така ціна не дозволить легальним виробникам конкурувати з тіньовою продукцією. Щоб ви розуміли, в березні аналогічна продукція у наших найближчих сусідів в Білорусі та Росії коштувала, відповідно, 6 грн. і 9,7 грн.», – зазначила вона.
Експерти впевнені, що подорожчання тютюнової продукції серйозно вдарить по гаманцю українця. «Відповідно до досліджень, середньостатистичний курець в Україні зараз витрачає на сигарети близько 14% свого щомісячного заробітку. Так от, за нашими прогнозами, у другому півріччі він витрачатиме вже близько 17-18%», – запевнив «Вести» Олександр Когут. До речі, щомісячні тютюнові витрати жителів Росії, Білорусії, Казахстану не перевищують 10% від їхнього доходу. Ще нижче за цим показником перебуває Греція – 9,7%, Німеччина – 8,8% і Австрія – 7%. А найменше витрачають курці Швейцарії – 5,9% заробітку.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас