Бензинова "шара" закінчилася: Туркменістан скасував безкоштовний бензин для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензинова "шара" закінчилася: Туркменістан скасував безкоштовний бензин для населення

Енергетика
3723
Туркменістан скасував безкоштовну роздачу близько 120 літрів бензину на місяць на жителя країни, пояснивши це прагненням упорядкувати місцевий ринок нафтопродуктів, підконтрольний державі.
Країна з населенням 5,5 мільйона є найбільшим після Росії експортером природного газу на просторі колишнього СРСР.
В опублікованій в пресі постанові президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова скасування пільг пояснюється метою “поступального розвитку національної економіки, досягнення раціонального використання нафтопродуктів та впорядкування їх реалізації на внутрішньому ринку”.
Його попередник, що помер у 2006-му, перший пострадянський лідер Туркменістану Сапармурат Ніязов, якого Захід звинувачував у репресіях проти інакомислячих, розпорядився безкоштовно забезпечити громадян товарами першої необхідності, такими як електроенергія, в рамках встановленої норми. Бердимухамедов обіцяв зберегти ці пільги до 2030 року.
Всі АЗС в Туркменістані належать державі. При Ніязові за бензин брали символічну ціну: літр палива коштував 0,02 долара, дешевше місцевої питної води в пляшках.
Після зміни верховної влади ціна на бензин стрибнула двічі: спершу майже у вісім разів – до 0,15 долара за літр Аі-95, потім до 0,22 долара; майже стільки ж коштує буханка хліба. З 2008 року уряд видавав громадянам талони на безкоштовний бензин.
Прикаспійська країна видобуває порівняно небагато нафти – близько 10 мільйонів тонн на рік, з яких левова частка переробляється на НПЗ всередині країни.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас