Провальні травневі в Криму: українці не їдуть, а росіянам важко дістатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провальні травневі в Криму: українці не їдуть, а росіянам важко дістатися

Особисті фінанси
9269
Нинішні травневі можуть стати для Криму провальними: зазвичай у цей час на півострів з’їжджалися тисячі туристів, тепер же, зізнаються в готелях, – охочих небагато.
НАМ ТАМ НЕ РАДІ. За офіційними даними Мінкурортів Криму, в 2013 році там відпочили 5,8 млн осіб, з яких 4 млн – українці. Нині кримчани розраховують на 3 млн туристів, перш за все російських, оскільки українці навряд чи поїдуть. Вчора в.о. президента Олександр Турчинов підписав закон про окуповану територію: відповідно до нього, в’їзд до Криму для іноземців можливий тільки за спецдозволом (українцям за паспортом), порядок видачі якого має розробити Кабмін.
Місцеві ж туроператори заспокоюють: «На травневі намічено святкування 70-річчя визволення від фашистів Севастополя і Криму, місць в готелях вже немає ані в Севастополі, ані в Ялті (моніторинг сайтів готелів показав, що заброньовані номери на ці дати є, але вільні спокійно можна знайти), – запевнив нас президент Асоціації туроператорів Криму і Севастополя Борис Зелинський. – Влітку місця в пансіонатах заповнимо організованими російськими туристами, Мінтуризму РФ цим вже займається. Туристів буде менше, близько 3 млн, але грошей в Криму, ми сподіваємося, вони залишать більше, ніж українці, які знімають ліжка в халупах».
Але власники такого «сервісу» і навіть більш комфортних міні-готелів дійсно постраждають. А президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Новиковський засумнівався в перспективах півострова. За його словами, серйозного готельного бізнесу в Криму немає: він тримається на приватниках, які розраховують на небагатого українського туриста. «Поки в Крим не вкладуть мільярди доларів, заможний російський турист поїде до Туреччини, Болгарії або Єгипту», – вважає Новиковський.
Крім сервісу в Криму для росіян є ще одна проблема – транспортна. Дістатися на півострів росіяни можуть тільки територією України. В асоціації туроператорів РФ підрахували: щоб перевезти до Криму всіх росіян, які раніше прибували на поїздах, потрібно не менше 600 авіарейсів на тиждень (зараз на порядок менше). І хоча прем’єр РФ Дмитро Медведєв пообіцяв росіянам ціни на авіаквитки в Крим у 7-8 тис. рублів ($200), проблему це навряд чи вирішить.
ПЕРЕВІРКА. «Сегодня» перевірила наявність місць в готелях Криму. Вони є скрізь (Ялта, Алушта, Євпаторія, Судак), приватники пропонують комфортні номери, починаючи від 350 грн ($30) на добу (рік тому було від 500). «У попередні роки ще за місяць до травневих телефони розривалися, і постійні клієнти бронювали готелі. Але зараз – тихо. Знижуємо ціни, щоб хоч якось привернути людей», – сказала нам власниця одного з міні-готелів у Євпаторії Аліна Севрасова.
КУДИ УКРАЇНЦІ? Як розповіли нам в АЛТУ, попит на Крим впав майже до нуля, але немає і ажіотажу, наприклад, в Карпати, на Шацькі озера, Азовське море. «Порівняно з минулим роком попит на травневий відпочинок впав на 70%, насамперед через нестабільну ситуацію в Україні, люди вичікують. Але сподіваюся, що це ненадовго і сезон всередині країни буде успішний», – говорить Новиковський.
Додаткові поїзди на свята
Про те, що на травневі в Криму аншлагу відпочиваючих не буде, говорить і наявність в залізничних касах квитків на Сімферополь на всі дати, крім 30 квітня. І це при тому, що раніше в Крим призначали більше 10 додаткових поїздів по Україні, і все одно квитків не вистачало. А от на інші напрямки (Львів, І.-Франківськ, Ужгород, Миколаїв, Харків, Запоріжжя) «Укрзалізниця» призначила традиційні 11 додаткових поїздів, але довелося додати ще два – місць всім бажаючим не дісталося.
Вчора «УЗ» повідомила, що на 30 квітня призначено два потяги №579П/580К Дніпропетровськ-Київ та №219К/219Л Київ- І.-Франківськ і три регіональні: № 810/809 Київ-Шостка (30 квітня, 1 і 4 травня) № 867 Київ-Вінниця (1 травня), № 853 Київ-Хмельницький (30 квітня).
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас