Засновник "ВКонтакте" назвав 7 причин для еміграції з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник "ВКонтакте" назвав 7 причин для еміграції з Росії

Особисті фінанси
7674
Засновник і екс-гендиректор найпопулярнішої в Росії соціальної мережі “ВКонтакте” Павло Дуров, який наразі з колективом із 12 розробників тимчасово перебуває в Центральній Європі, в понеділок в якості “прощального послання” опублікував на своїй сторінці список з семи пунктів, без яких повернення до Росії для нього “позбавлене сенсу”. Дуров зазначає, що це версія маніфесту, яку він публікував на піку громадянської активності росіян у травні 2012 року, скорочена з 10 до 7 найважливіших пунктів.
Першим пунктом, без якого Дуров не вважає для себе можливим повернутися до Росії, є наявність відкритих судів і вибірність суддів безпосередньо населенням. За словами засновника “ВКонтакте”, відсутність системи чесних і незалежних судів зводить підприємницьку ініціативу нанівець (1).
Далі Дуров пише про необхідність “дерегуляції” – скасування “більшої частини законотворчого баласту, прийнятого за останні 10 років”. На його думку, велика кількість законів, що суперечать один одному, стимулює корупцію і уповільнює економічне зростання (2). Екс-голова “ВКонтакте” також наполягає на розподілі державних посад на основі прозорих механізмів, у тому числі прямих виборів (3).
На думку Павла Дурова, для диверсифікації економіки та залучення інвестицій Росії необхідно знизити соціальний податок, скасувати податок на додану вартість (ПДВ) і одночасно встановити максимальні федеральні податки на сировинний сектор (4). Крім того, засновник “ВКонтакте” ратує за економічну автономію регіонів (5), відзначаючи, що більша частина доходу від податків, зібраних в регіоні, повинна залишатися в цьому регіоні, а не надсилатися в Москву на перерозподіл.
Прикінцевими пунктами в списку Дурова йдуть “Скасування феодальних пережитків” (6) і “Дестандартизація системи освіти” (7). Засновник “ВКонтакте” виступає за скасування військової повинності, інституту прописки і необхідності оформлення спеціального паспорта для закордонних поїздок. На думку Дурова, ці вимоги формують “рабську свідомість” у населення, яка заважає прогресу і економічному зростанню. Система освіти, пише Дуров, повинна бути гнучкою, передбачати наявність експериментальних шкіл і нестандартних програм. “Головне надбання держави в XXI столітті – вільні люди і їхня творчість”, – резюмує Дуров.
Список являє собою перероблений “маніфест” Дурова, який був опублікований на сайті Afisha.ru в середині травня 2012 року. У маніфесті Дуров називав 10 факторів, необхідних для того, щоб Росія стала лідером XXI століття. Серед пропозицій маніфесту, які не увійшли до нового списку Дурова, – скасування податків і обмежень на все, що пов’язане з інформаційною сферою, скасування високих митних зборів, вільна циркуляція золота і будь-яких електронних валют, на 100% забезпечених золотом, а також передача платникам податків прямого права обирати бюджетні проекти, на які витрачаються його податки, зазначає Forbes.
Нагадаємо, що в середині березня Павло Дуров, який тоді ще посідав посаду генерального директора “ВКонтакте”, опублікував сім причин, щоб відмовитися від еміграції і залишитися в Росії. Тим часом газета “Известия” в понеділок повідомила, що Павло Дуров отримав громадянство острівної держави Сент-Кітс і Невіс в Карибському морі, вклавши 250 000 доларів в одне з місцевих підприємств. Цю інформацію підтвердило джерело журналу Forbes у фонді UCP. Сам Дуров не коментував це.
TJournal зазначає, що громадяни Сент-Кітс і Невіс можуть без віз відвідувати більше 120 країн світу, включаючи весь Євросоюз. У США вони можуть оформити візу терміном на 10 років. Сама острівна держава знаходиться в Карибському морі, займає два острови і населена 50 тисячами людей.
21 квітня Дуров був звільнений з поста гендиректора “ВКонтакте”. Після цього він заявив, що перебуває не в Росії і не планує повертатися, оскільки ця країна “несумісна з інтернет-бізнесом”. Де саме він планує облаштуватися, Дуров не уточнив, запропонувавши користувачам інтернету порадити йому країну для нових проектів. “Ведомости” з’ясували, чому Дуров поставив Сєчіна на перше місце в списку своїх гонителів.
“Таким чином, сьогодні “ВКонтакті” переходить під повний контроль Ігоря Сєчіна і Алішера Усманова”, – написав Дуров у своєму блозі 21 квітня, коли дізнався, що його відставка з поста гендиректора соцмережі затверджена. Газета “Ведомости” розібралася, чи є підстави для такого категоричного твердження.
Як відомо, на думку Дурова, саме Сєчін стоїть за власником 48% акцій “ВКонтакте”, інвестфондом United Capital Partners (UCP) Іллі Щербовича. Про те, що Щербович може бути пов’язаний з президентом “Роснафти”, “Ведомостям” говорять і інші – знайомий самого Сєчіна, колишній співробітник президентської адміністрації і співвласники двох телекомунікаційних компаній.
За словами самого Щербовича, його знайомство з Сєчіним відбулося незадовго до того, як його кандидатура була запропонована до ради директорів одразу декількох держкомпаній енергетичного сектора – “Роснафти”, “Транснафти” і ФСК ЄЕС. Щербович вважає, що потрапив до списків кандидатів у ході кампанії із заміни в радах директорів держкомпаній чиновників на незалежних директорів: “Я до того часу давно керував інвестиційними структурами на фондовому ринку, був членом ради директорів “Сбербанку”. От мене й включили”.
Джерело “Ведомостей”, що працювало у той час в президентській адміністрації, згадує, що кандидатуру Щербовича до ради директорів “Роснафти” вніс уряд Володимира Путіна. Список кандидатур готував особисто віце-прем’єр Сєчін, який курирував енергетичний сектор. В адміністрації прихильників Щербовича не було, але й аргументів проти нього теж не було – так він і увійшов до ради директорів “Роснафти”, а чиновники стали вважати його “​​людиною Сєчіна”, оскільки той просуває тільки довірених людей, розповідає співрозмовник “Ведомостей”.
“Пишаюся цим знайомством і ціную наші робочі відносини”, – говорить Щербович про стосунки з Сєчіним. Він був у раді директорів “Роснафти” до червня 2013 року. Зараз UCP і “Роснафту” пов’язують “відносини по групі проектів”, продовжує Щербович. Але він особливо підкреслює, що “ВКонтакте” ніколи до їх числа не входила.
У квітні 2013 року, ще коли Щербович працював у раді директорів “Роснафти”, стало відомо про те, що UCP домовився про викуп 48% “ВКонтакте” у партнерів Дурова, В’ячеслава Мірілашвілі (40%) і Льва Левієва (8%).
Один з колишніх топ-менеджерів “ВКонтакте” передав “Ведомостям”, що викуп акцій соцмережі у Левієва і Мірілашвілі обговорювався з Сечіним, чиє схвалення було необхідно. Представники “Роснафти” взаємини Сечіна з Щербовичем і ситуацію з “ВКонтакте” не коментують.
На початку 2014 року засновник “ВКонтакте” і власник Mail.Ru Group Алішер Усманов зустрічалися за закритими дверима з Володимиром Путіним, повідомляють “Ведомости” в тому ж матеріалі з посиланням на кількох високопоставлених джерел. “За моєю інформацією, Дуров сподобався президенту і він декілька разів давав команду залишити Дурова в спокої”, – сказало одне з джерел газети.
Однак, за його інформацією, у Дурова, навпаки, склалося не дуже хороше враження про зустріч, оскільки він не брав участь у діалозі, а “позиція президента зводилася до того, що соціальні мережі повинні бути “гострим знаряддям держави”.
За даними джерела видання в уряді, на початку цього року Павло Дуров зустрічався і з прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим.
Офіційні представники Путіна і Медведєва, а також сам Дуров підтвердити інформацію або дати коментарі з цього приводу відмовилися.
Павло Дуров підтримав рішення адміністрації президента США ввести санкції проти глави “Роснафти” Ігоря Сєчіна.
“Щойно дізнався, що США наклали санкції проти Ігоря Сєчіна, колишнього агента КДБ, поточне хобі якого – руйнувати великі російські компанії, на кшталт “ЮКОСа” і “ВКонтакте”. Відмінно”, – написав Дуров на своїй сторінці в Facebook англійською мовою. До свого посту Дуров додав статус, який свідчить, що він наразі “щасливий”, зазначає Forbes.
28 квітня влада США розширила санкції відносно Росії, вперше введені в березні через дії Росії в Україні. До нового списку санкцій, зокрема, потрапив президент держкомпанії “Роснафта”.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас