Українській промисловості потрібно $25 млрд на енергоефективність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українській промисловості потрібно $25 млрд на енергоефективність

Фондовий ринок
299
Обсяг інвестицій для підвищення енергоефективності промисловості України до середньоєвропейського рівня становить від $25 до $100 млрд. Про це на прес-конференції заявив президент асоціації з енергоефективності та енергозбереження (АЕЕ) Олег Козачук.
За його словами, сьогодні на $1000 продукції в Україні використовується 0,55 тонни умовного палива, тоді як у Чехії – 0,22 тонни, в Румунії – 0,19 тонни, у Німеччині – 0,15 тонни. За результатами дослідження, проведеного ДП “Держзовнішінформ” та експертами АЕЕ, для скорочення витрат на енергетичні ресурси майже в два рази, Україні необхідно близько $25 млрд інвестицій в проекти з енергоефективності та енергозбереження. Однак, за словами Олега Козачука, експертні оцінки досягають і більших цифр, сягаючи планки в $100 млрд.
Головною причиною низького рівня енергоефективності української промисловості експерт бачить застарілі технології виробництва і високий рівень зносу основних фондів. Так, за оцінками Козачука, рівень зносу засобів виробництва в Україні вже перевищує 80%.
Як зазначив експерт, Державною цільовою економічною програмою енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки передбачено фінансування проектів з енергоефективності більш ніж на 200 млрд грн, у тому числі – з державного бюджету близько 10 млрд грн. Але в повному обсязі держпрограму з бюджету було профінансовано лише у 2012 році на близько 800 млн грн.
Головним джерелом фінансування проектів з енергоефективності та енергозбереження президент АЕЕ вважає власні кошти підприємств та пільгові цільові кредити міжнародних фінансових організацій (ЄБРР, Світовий банк тощо), які можуть сягати від $1 до $5 млрд на рік.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас