Точка зору: Зниження рейтингу Росії відгукнеться в кожному домі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Зниження рейтингу Росії відгукнеться в кожному домі

Світ
3301
Десять років розвитку та економічного зростання Росії виявилися викинутими на вітер через геополітичну кризу. Агентство Standard & Poor’s (S&P) минулої п’ятниці знизило кредитний рейтинг Росії до рівня, з якого країна піднімалася починаючи з 2003 р.
На додачу S&P вирішив залишити прогноз негативним. А це означає, що є висока ймовірність зниження рейтингу до рівня BB+ і вигнання облігацій Росії з категорії інвестиційних в категорію спекулятивних.
А в 2003-2004 рр. перехід Росії зі спекулятивного рівня BB+ до інвестиційного рейтингу BBB- вважався дуже важливим досягненням країни, знаком її міжнародного визнання. Інвестиційний рейтинг відкривав можливості для купівлі російських паперів визнаними міжнародними фондами, які вкладають гроші в якісні облігації.
З підвищенням рейтингу країни в 2004 р. нові можливості відкрилися і для російських компаній і банків – вони могли робити позики на міжнародному ринку за нижчими ставками, оскільки суверенний рейтинг завжди є стелею для рейтингу національних корпорацій.
Вищою точкою в історії російських рейтингів був 2008 рік – перед початком кризи Росія піднялася до рівня BBB+ (нинішній рівень середніх членів єврозони). Кредитоспроможність нашої країни оцінювалася як ніколи високо, нею пишалися. Але все це в минулому – зараз прийнято не дуже звертати увагу на «ворожі» рейтинги та оцінки.
Два інші агентства «великої трійки» також найближчим часом, швидше за все, теж вліплять Росії “гірчичник”. Тому треба розуміти, які наслідки нас чекають.
Швидше за все, продовжиться атака на рубль і розпродаж російських паперів. Зниження рейтингів на один щабель практично гарантовано для держкорпорацій і держбанків, а також регіонів, що мають рейтинг на рівні країнного – Москви, Петербурга, Ханти-Мансійського та Ямало-Ненецького автономних округів.
Боргові рейтинги компаній не так сильно залежні від ситуації з суверенним рейтингом, але і вони відчують різницю. Якщо після нинішнього зниження суверенного рейтингу буде зниження до BB+, то залучення нових позик для компаній стане дорожче на 0.5-0.7% річних у валюті, знизить обсяги попиту на нові випуски і ліквідність вторинного ринку (бо частина фондів та інвесторів буде відсічена).
Ситуація поки скоріше неприємна, а не катастрофічна. Але вкупі з банківською кризою і ризиком прострочення боргів може посилити падіння економіки і вимагати активного втручання держави – причому, в той момент, коли її можливості істотно гірші, ніж 5 років тому.
Втім, поки це скоріше теорія. Зовнішні ринки і так залишаються закритими для російських позичальників, які всі разом повинні повернути до жовтня близько $60 млрд.
Мінфін вже відклав розміщення єврооблігацій, але його врятував слабкий рубль. Девальвація допомогла Мінфіну задовольнити істотну частину потреб федерального бюджету у фінансуванні.
А ось більшості корпоративних позичальників доведеться терміново шукати джерела додаткового фінансування. Компанії, що мають істотні закордонні активи, можуть вирішити проблему фінансування, позичаючи гроші на іноземну юрособу. Але для решти знадобиться опора на рублевий ринок або пряма держпідтримка.
На відміну від 2008 р., внутрішній рублевий ринок зараз більш розвинений. Але на жаль, цей ринок все більше залежить від ліквідності ЦБ. Він старається: нещодавно оголосив про розширення рефінансування під неринкові активи на термін до трьох років.
Але є небезпека, що і ці гроші не зможуть стабілізувати ситуацію: через відкликання ліцензій середніх банків і непевні заяви влади, на ринку банківських депозитів панує нервозність. Тому отримані за дуже пільговими ставками ЦБ гроші можуть бути спрямовані на короткострокові спекуляції і посилити ризики банківського сектора.
Якщо припустити, що уряд налаштований діяти розумно, то зараз потрібно зробити все можливе, щоб Росія залишилася з інвестиційним рейтингом.
Отримати його назад буде складніше, ніж утримати ситуацію шляхом відновлення бюджетної дисципліни та припинення публічного прожектерства. Звісно, за умови відсутності негативних подій у зовнішній політиці.
Корпораціям варто працювати над мінімізацією шкоди і диверсифікацією фондування, а також захисним позиціонуванням в умовах кредитного пресингу.
А громадянам пора зрозуміти, що рефінансування кредитів подорожчає зовсім скоро і населенню доведеться забути про легкі і швидкі “кредити на мрію”. Доведеться сильно стримати свої споживчі апетити і задовольнятися вже наявною побутовою технікою, автомобілем або квартирою, а також рідше їздити у відпустку.
Ображатися на рейтингові агентства за це не варто, вони не більше ніж дзеркала.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас