Норвегія обіцяє збільшити постачання газу в Європу на 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія обіцяє збільшити постачання газу в Європу на 10%

Енергетика
358
Охолодження відносин з Росією створює загрозу для постачань російського газу до країн ЄС, а тому їм необхідно нарощувати обсяги імпорту газу з Норвегії, впевнений міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр.
“В даний момент обмежень у постачанні російського газу немає, але я б вітав, якби Норвегія змогла на всякий випадок розширити обсяги видобутку газу”, – заявив німецький міністр під час візиту до Осло.
У свою чергу голова МЗС Норвегії Бергу Бренде зазначив, що у разі потреби та зможе в короткі терміни збільшити постачання газу на 10%. За даними норвезького інформаційного агентства NTB, на сьогодні Норвегія постачає 23% споживаного в Європі газу, Росія – 27%.
Минулого тижня глава уряду Польщі Дональд Туск закликав країни ЄС об’єднатися в енергетичний союз, який допоміг би знизити залежність європейських держав від постачань газу з Росії.
“Європа повинна протиставити монопольній позиції Росії єдину європейську структуру, що відповідає за закупівлі газу, а в більш віддаленій перспективі вжити заходів для руйнування російської газової монополії і відновлення вільної конкуренції на газовому ринку”, – зазначив Туск.
На думку польського прем’єра, ЄС повинен активізувати роботу із залучення на європейський газовий ринок нових постачальників, в першу чергу США та Австралії, а також розширити використання викопного палива, що видобувається в самій Європі, в тому числі вугілля і сланцевого газу.
“У країнах, розташованих на сході ЄС, у тому числі в Польщі, вугілля – це синонім енергетичної безпеки. Жодну країну не можна змушувати видобувати корисні копалини, але не можна і заважати робити це. Ми повинні боротися за те, щоб зробити планету чистішою, але у нас повинен бути і безпечний доступ до енергетичних ресурсів”, – зазначив Туск.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас