Український бізнес готується до заміщення імпорту, чиновники - до "заморожування" зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український бізнес готується до заміщення імпорту, чиновники - до "заморожування" зарплат

Казна та Політика
2240
Навіть незважаючи на створення Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2014 році, європейський та український бізнес не очікують на серйозне збільшення прибутків. Заступник голови польсько-української господарської палати Олег Дубіш вважає, що наступні 1-1,5 року стануть підготовчими для активної роботи як українців на європейському ринку, так і європейського бізнесу – на ринку України.
«Звичайно, загальна тенденція економічного розвитку -3% ВВП означає, що є певна криза. Зрозуміло, що ми переживаємо складний перехідний період, і цей рік буде з певними мінусами, але цей рік послужить для розвитку нових проектів. З точки зору польської сторони польсько-української палати, яка в себе включає як польських, так і українських підприємців, інтерес польського бізнесу до України не зменшується. Ми також бачимо велику зацікавленість середнього та великого бізнесу тих же східних регіонів України брати участь у розвитку ринків в Польщі і в Європі», – розповідає він «Сегодня.ua». Говорячи про сьогоднішнє залучення європейського капіталу українськими підприємствами, Дубіш уточнює, що на варшавській фондовій біржі зараз присутні понад 13 українських компаній, які отримують фінансування близько 1 млрд. євро (загальна сума інвестицій, отриманих ними на варшавській фондовій біржі)».
Заступник голови польсько-української господарської палати Олег Дубіш намагається розвінчати міф про надприбутки, які зараз отримують українські експортери від подорожчання євро і долара в Україні.
«Зростання вартості валюти в Україні – погана тенденція і для експортерів, які начебто зацікавлені в цьому. Тому що, на жаль, навіть наші постійні великі експортери дуже залежать від комплектації імпортними матеріалами експортованої з України продукції. Тому, не дивлячись на поширену думку, що від зростання курсу іноземної валюти в Україні виграють експортери, насправді вони також зараз втрачають. Виходячи з цього, я б так сформулював очікування бізнесу від України на цей рік: чекають на стабільність і прогнозованість», – зазначає Дубіш.
Він каже, що різкі стрибки курсу валюти зараз змушують бізнесменів активно працювати над заміщенням імпорту. «Ця ситуація підстьобне розвиток внутрішнього виробництва. Чи буде тут якість? Для цього потрібно, щоб приходив відповідний інвестор з досвідом, який знає технології», – підкреслив він.
Готуються до гіршого зі сподіванням на краще українські чиновники. Навіть у регіоні-лідері з інвестиційної привабливості в 2014 році (за рейтингом Держінвестпроекту України) Львівській області ситуація не краща. Заступник голови Львівської обласної ради Валерій Пятак у коментарі «Сегодня.ua» розповідає, що зарплати чиновників на місцях у 2014 році «заморожують» через економічне падіння – він сподівається, що до кращого щось може змінитися хоча б в 2015 році.
«Практично, ми не вийшли з економічної стагнації, немає нової економічної бази, для її створення потрібні роки. Врегулювання хаосу і перехід до стабільності стане хорошим сигналом для бізнесу – вже з наступного року ми зможемо мати позитивну динаміку на тлі того, що є зараз. Будемо оптимістами і будемо сподіватися, що в 2014 році просто не буде економічного зростання, і ми залишимося на тому ж рівні, що й зараз. Скажімо так: ми готуємося до наступного року, а цей рік потрібно використати як базу для нових економічних, інвестиційних проектів наступного року», – говорить Пятак.
Він ілюструє, як невтішні макроекономічні прогнози для України на 2014 рік спираються на конкретні результати: «У бюджетній сфері вже зараз заморожені всі виплати, що пов’язано з виконанням бюджету. У приватному секторі можливості з виплат зарплат залежать від результативності, ефективності функціонування приватних компаній, і звичайно, на рівні того, що відбувається з бюджетною сферою, приватний бізнес теж не поспішатиме індексувати ті зарплати, які вже є у співробітників, а можливе збільшення зарплат не зможе компенсувати курсову різницю. Тому зараз потрібно думати, як курсову політику треба зробити прогнозованою і стабільною. Долар зараз на середньому рівні 11,5 грн./дол., але ми пам’ятаємо, що це було 8,2 грн./дол. і ті прогнози, які декларуються – ми маємо прийти до 10 грн./дол. Тоді це буде вже той рівень, який буде відповідати тим реаліям, які вже є».
Інна Оносова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас