Як вбивають бізнес в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вбивають бізнес в Криму

Особисті фінанси
4131
1 квітня 2014 року самопроголошений голова уряду Криму Сергій Аксьонов дав доручення представництву Федеральної податкової служби припинити перерахування кримськими підприємствами податкових платежів до державного бюджету України. Це сталося на нараді з фінансово-економічних питань, на якій керівники міст і районів повідомили Аксьонову, що частина кримських підприємств, зареєстрованих за межами Криму, продовжує робити відрахування до державного бюджету України. “За цими підприємствами потрібно негайно зупинити всі платежі”, – зажадав псевдопрем’єр.
Виходячи зі зробленої Аксьоновим заяви, можна визначити , як мінімум, дві категорії підприємств, розташованих на території Криму, які ведуть господарську діяльність відповідно до законодавства України і продовжують платити податки в український бюджет.
Перша категорія – юридичні особи, зареєстровані за законодавством України на території Криму, тобто мають так звану юридичну адресу саме в Криму; друга категорія – юрособи, зареєстровані за законодавством України, але юридична адреса знаходиться на материковій Україні.
“Виходячи з того, що зазначені категорії підприємств зареєстровані за законодавством України, такі підприємства, незалежно від їх юридичної адреси, повинні сплачувати всі податки і збори виключно за законодавством України. Для того, щоб оплата податків і зборів здійснювалася за законодавством іншої країни, в т. ч. Російської Федерації, необхідно, щоб такі юридичні особи і де-юре, і де-факто були визнані такими, які утворені відповідно до законодавства тієї країни, суб’єктом якої вони хочуть бути. Враховуючи, що приналежність юридичної особи до того чи іншого законодавства визначається, в першу чергу, законодавством, за яким така юридична особа була зареєстрована (в Україні – це Цивільний і Господарський кодекси, Закон “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”), вважати, що після анексії Криму всі підприємства стали автоматично російськими і повинні виконувати вимоги законів РФ або вимоги Аксьонова, безумовно не можна”, – заявляє партнер Адвокатської компанії “Золота Середина” Наталія Бочарова.
На думку адвоката, якщо РФ проігнорувала міжнародні норми щодо територіальної цілісності України і засудження міжнародним співтовариством анексії Криму, то цілком логічно очікувати від такого “сусіда”, а також від керівництва Криму ігнорування прав і законних інтересів юридичних осіб, які зареєстровані за законодавством України і в силу тих чи інших причин перебувають на території Криму.
“Враховуючи ситуацію, що склалася на окупованій території Криму, а також те, що багато кримських підприємств мають бажання і надалі продовжувати свою господарську діяльність відповідно до законодавства України, вважаємо, що таким підприємствам необхідно замислитися про зміну свого місцезнаходження на материкову Україну. Відповідаючи на запитання, чому кримським підприємствам потрібна перереєстрація на материку, слід зазначити, що не всім кримським підприємствам потрібна така перереєстрація, а лише тим, які мають бажання залишатися українським суб’єктом”, – каже Наталія Бочарова.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас