ЄС побудує газопровід з Азербайджану до Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС побудує газопровід з Азербайджану до Іспанії

Енергетика
2442
Європейський Союз збирається продовжити маршрут постачань газу “Південним газовим коридором” (трубопроводи TANAP і TAP), який зараз закінчується на Італії, до Франції та Іспанії.
Про це пишуть “Ведомости” з посиланням на представника Єврокомісії.
Програма будівництва газопроводів між Іспанією і Францією для постачання каспійського газу розрахована на 2014-2020 роки. Для цього сформований спеціальний фонд обсягом 5,8 млрд євро. Це дозволить Європі збільшити постачання газу з Азербайджану, а також, в перспективі, розпочати імпорт з Туркменістану та Ірану.
Систему газопроводів TANAP-TAP передбачається побудувати до 2019 року від азербайджанського родовища Шах-Деніз (запаси 1,2 трлн куб. м) через Грузію, Туреччину (тут закінчується TANAP і починається TAP), Грецію, Албанію на південь Італії. Ним планується постачати 6 млрд куб. м газу до Туреччини і 10 млрд куб. м до Європи.
Азербайджанський газ в Європі не стане серйозною альтернативою російському. Запаси Азербайджану не настільки великі, а собівартість видобутку висока. У Туркменії та Ірані газ дешевший, причому якщо у Туркменістану вже є великий клієнт у вигляді Китаю, то іранський газ в довгостроковій перспективі може скласти серйозну конкуренцію російському. У Ірану та Росії запаси газу порівнянні і є одними з найбільших у світі (близько 34 трлн куб. м).
Нагадаємо, у вересні минулого року Азербайджан підписав контракт на постачання газу до ЄС. Продавцем газу виступить держкомпанія SOCAR, покупцями – Shell, болгарська Bulgargas, іспанська Gas Natural Fenosa, грецька DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, італійські Hera Trading і Enel і швейцарська AXPO.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас