Питання мінімального терміну оренди сільгоспземель не вимагає додаткового законодавчого врегулювання - академік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання мінімального терміну оренди сільгоспземель не вимагає додаткового законодавчого врегулювання - академік

Казна та Політика
184
Питання мінімального терміну оренди сільгоспземель не вимагає додаткового законодавчого врегулювання, зазначив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.
Зараз Земельним кодексом України передбачена можливість укладення договорів оренди земель на строк від 1 до 50 років, нагадав він. Навіть за цих умов, зазначив експерт, кількість договорів, укладених строком на 1-3 роки, постійно скорочується. За даними Держземагентства, їх залишилося всього 4%.
Водночас зростає частка довгострокової оренди. Цього року кожну сьому угоду (14,6%) укладено на термін більше 10 років, тоді як у 2001 році таких договорів було лише 1,8%.
Кількість договорів, що укладаються на 6-10 років, перевищує 42%. Як бачимо, на ринку сільськогосподарських земель нині превалює середньострокова оренда, повідомив учений.
Таким чином, недоцільно законодавчо збільшувати мінімальний термін оренди земель сільськогосподарського призначення до 12 років, зазначив академік.
Водночас, питання збільшення термінів оренди земель було і залишається актуальним. Але орендарі повинні стимулювати його за допомогою інструментів ринкової економіки: пропонуючи більш привабливі та вигідні умови, високі розміри орендної плати тощо, підсумував Юрій Лупенко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас