Бензин може подешевшати на 30 копійок - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин може подешевшати на 30 копійок - експерт

Енергетика
1414
Середньоринкова ціна на паливо на заправках за цей тиждень знизилася на 10 копійок (А-95) – з 15,67 до 15,58 грн./л, повідомили аналітики ТНЦ «Психея».
Якщо основним чинником зростання паливних розцінок кілька місяців поспіль був долар, що дорожчає, то на «відкат» ціни впливають різні чинники. Наприклад, погодні умови. Чим більше сонячних днів, тим повільніше дешевшає бензин.
«Якщо погода сприятиме тому, щоб люди виїжджали на природу або вели сільгоспроботи, то зниження вартості буде проходити повільніше. Але якщо погода не буде стимулювати попит на паливо – швидше», – зазначив директор НТЦ «Психея» Сергій Сапегін.
А на вартість солярки впливають військові дії.
В цілому, на думку аналітиків НТЦ «Психея», «запас падіння» цін на сьогодні становить 30 копійок у бензину марки А-95, 48 копійок – у А-92 і 56 копійок – у дизельного палива.
За словами експертів, здешевлення палива цього тижня могло бути і більш помітним, але його сповільнило збільшення попиту населення, пов’язане з Поминальною неділею. На АЗС вирішили підзаробити на тих, хто виїжджають за місто.
«Збільшення попиту через Поминальну неділю було фактором, що стримує зниження цін», – підтвердив нам Сапегін.
Він також зазначив, що ціни на бензин завжди знижуються повільніше, ніж зростають. Зокрема, тому, що при підвищенні курсу долара продавець заздалегідь закладає у вартість палива ризики, пов’язані із закупівлею нової партії за більш високим прайсом.
Також у деяких трейдерів є корпоративні довгострокові контракти на постачання палива за фіксованою ціною. Якщо ринкова ціна бензину зростає, юросіб, з якими підписані невигідні договори за фіксованою ціною, АЗС забезпечують бензином собі у збиток. Але тут же покривають його за рахунок звичайних водіїв.
«На сьогодні у нас є контракти на постачання палива по 8,60 і по 9,40 грн/л. Ці втрати закладаються у вартість бензину в роздробі в тому числі», – зізнався «Вістям» комерційний директор столичної мережі АЗС «КЛО» В’ячеслав Стешенко.
Крім цього, у компанії ще не розпродані запаси, куплені за високим курсом валюти.
«У кого їх багато – ціни знижують повільно або взагалі залишають на колишньому рівні, щоб уникнути фінансових втрат», – пояснює Сергій Сапегін. Цим, зокрема, пояснюється нерівномірне зниження цін навіть при “відкаті” долара.
За оцінками аналітиків «Психеї», зниження вартості палива і надалі буде неоднорідним і повільним. За їхнім прогнозом, середні розцінки на бензин А-95 майбутнього тижня опустяться з 15,58 до 15,47 грн./л, А-92 – з 14,99 до 14,85 грн./л і дизеля – з 14,72 до 14,63 грн./л.
Самі «заправники» кажуть, що працюють на межі рентабельності і можуть знизити ціну тільки на 4-5 копійок за рахунок масових звільнень. «Ми працюємо на межі цін. Можемо ще звільнити “пістолетників”. Тоді сотні людей втратять роботу, а ціна на бензин впаде на 3-5 копійок за літр», – переконує В’ячеслав Стешенко.
При цьому, на думку директора інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, економічних передумов для зниження цін на паливо немає.
«Антимонопольний комітет оприлюднив цифри минулого тижня (14,95-15,45) – вони відповідають реальному стану справ. Не думаю, що найближчим часом щось суттєво зміниться», – зазначив він.
Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас