Курсу гривні дадуть зміцнитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курсу гривні дадуть зміцнитися

Валюта
4419
Майбутнього тижня курс долара в Україні продовжить «топтатися» на місці, максимальний відкат, який на сьогодні прогнозують фінансисти – це 10 копійок.
«Гадаю, що в понеділок міжбанк відкриється на тому ж рівні, що і закрився в п’ятницю (11,45-11,6 грн./$). Можливо, і будуть рухи протягом дня, але перші торги фінішують не більше ніж плюс-мінус 5-10 копійок. В цілому, курс буде ще тиждень топтатися на місці», – зокрема, розповів «Вістям» член спостережної ради Незалежної асоціації банків Юрій Блащук.
Фінансисти стверджують, що ситуація на безготівковому ринку вирівнялася (попит практично повністю відповідає пропозиції), і на неї не впливають військово-політичні чинники. «Ситуація на південному сході практично не тисне на курс. Її вплив відчувався тоді, коли котирування підбиралися до рівня 14 грн/$», – зазначив у бесіді з нами заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
Найважливішим фактором для курсу цього тижня буде рішення про кредитування України Міжнародним валютним фондом. Його речники нещодавно заявили, що воно буде прийняте до 30 квітня, щоправда, не уточнили, в які терміни підпишуть з нашою країною меморандум з графіком виділення коштів. Проте, фінансисти практично не сумніваються в позитивному висновку і якнайшвидшому виділенні коштів. Але реакцію валютного ринку на знаменну подію прогнозують не одразу.
«Навіть, якщо 30 квітня МВФ прийме щодо України позитивне рішення, то ринок просто не встигне на нього відреагувати того ж дня. А потім – свята. Тож валютний ефект на заяву МВФ настане аж 5 травня. Варіанти можуть бути різні: Фонд може повідомити як точні дати кредитування, так і приблизні терміни – мовляв, кошти будуть виділені до кінця місяця. Після цього у гривні є всі шанси зміцнюватися кожного дня по 10-15 копійок», – запевнив «Вести» перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.
Зниження курсу долара після кредитного рішення МВФ фінансисти прогнозують одноголосно. Розходяться вони лише в одному – визначенні дна для курсу американської валюти. За одними оцінками, з нинішніх 11,6 грн./$ вона просяде не нижче, ніж до 11 грн./$, за іншими – одразу до 10,5-10,8 грн./$.
У самому ж факті кредитування нашої країни не сумнівається ніхто. «Не думаю, що з боку МВФ можуть виникнути обставини, які сповільнять процес», – підкреслив Станіслав Шлапак.
ЗНІМАЮТЬ ПО $500-600
Стабілізація ситуації на валютному ринку трохи заспокоїла вкладників, які стали менш активно вилучати кошти з рахунків. «Відтік депозитів все ще спостерігається, однак далеко не такий критичний, як був. На день приходить приблизно 1-1,3 тис. осіб, які знімають близько $500-600», – розповів «Вістям» директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв. Найактивніше гроші знімають в південних і східних регіонах країни.
До того ж паралельно з відтоком вкладів намітився і невеликий приплив коштів.
«Найчастіше заощадження несуть до відділень центральної і західної України», – зауважив Станіслав Шлапак.
Тенденцію пояснюють переважно спокійними настроями, що панують в цих регіонах. Супутній фактор – це перші ознаки зниження відсоткових ставок за вкладами, яке давно обіцяли фінансисти: люди хочуть вкласти заощадження ще на вигідних умовах, поки відсотки не відкотилися до докризових рівнів. 0,1-0,2% річних зниження – це, звичайно ж, мізер при максимальній прибутковості за гривневими вкладами в 26-27,5% річних. Але це перший сигнал, який може підстьобувати людей.
«Але, звичайно ж, люди сьогодні відкривають переважно короткострокові вклади – побоюються віддати кошти надовго. Наприклад, великим попитом користується такий вид депозиту, який дозволяє людині знімати кошти кожні сім днів без втрати відсотків», – зазначив у розмові з «Вестями» Олексій Руднєв.
КУРСОВА РІЗНИЦЯ Б’Є ПО КИШЕНІ
Найактивніше населення несе заощадження на валютні вклади, оскільки побоюється девальвації гривні. Якщо напередодні великодніх урочистостей люди продавали валюту для святкових покупок, то до кінця цього тижня фінансисти знову почали фіксувати інтерес до долара. При цьому, за їх оцінками, не менше половини проданого бакса у підсумку осідала на рахунках.
Банкіри, як і колись, тримають дуже велику маржу на готівковому ринку, тож люди, накупивши долара, багато втрачають на його продажу. Наприклад, в п’ятницю фінустанови викуповували валюту у населення за 11,10-11,5 грн./$, А продавали її людям по 11,6-12 грн./$. Такий діапазон пояснюють непередбачуваною ситуацією, і небажанням банкірів втратити від курсових змін, у випадку відкату котирувань на міжбанку.
«Великий мінус – чинна для банків заборона змінювати готівковий курс протягом доби в рамках одного банку (у всіх відділеннях має стояти один курс). Ось всі і підстраховуються. Як відносно тимчасових коливань, так і територіальних перекосів. Ну як можна ставити один і той же курс у спальних районах, де населення більше купує валюту і в центрі міст, де її зазвичай здають», – зауважив у розмові з «Вестями» Павло Крапівін.
Фінансисти вважають, що скасування вимог щодо незмінності готівкових курсів дозволило б трохи скоротити різницю між курсом купівлі та продажу валюти населенню.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас