Криза охоплює Росію: Банк РФ підвищив ключову ставку до 7,5%, а річна інфляція там досягла 7,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза охоплює Росію: Банк РФ підвищив ключову ставку до 7,5%, а річна інфляція там досягла 7,2%

Світ
2424
Рада директорів Банку Росії на засіданні 24 квітня 2014 року прийняла рішення підвищити ключову ставку на 0,5% пункту до 7,5% річних. Така інформація міститься в повідомленні прес-служби мегарегулятора.
У повідомленні наголошується, що ЦБ РФ не має наміру знижувати ключову ставку в найближчі місяці. Водночас, Центробанк також повідомив, що річна інфляція в Росії на 21 квітня сягнула 7,2%.
Російський рубль відреагував на рішення Центробанку ростом. Курс долара на торгах Московської біржі знизився на 8 копійок з 35,94 до 35,88 рубля після оголошення про підвищення ключової ставки ЦБ до 7,5%. Крім того, євро знизився на 11 копійок до 49,66 рубля.
При цьому долар і євро залишаються вище попереднього рівня закриття на 9 копійок і 19 копійок відповідно. Раніше під час торгів курс долара перевищував позначку 36 рублів вперше за 9 днів.
Рішення Банку Росії підвищити ставку з 7% до 7,5% є обгрунтованим, оскільки інфляція стрімко зростає, вважає головний економіст російського Deutsche Bank Ярослав Лисоволик.
“Інфляція серйозно розганяється, а її наближення до позначки 7% перевищує орієнтири ЦБ, тому Банк Росії прийняв рішення підняти ставку, щоб почати дії по розвороту цієї тенденції. Крім того, ЦБ РФ вирішив в якійсь мірі діяти на випередження, враховуючи ті лаги, з якими інструменти грошово-кредитної політики діють на інфляцію. Незважаючи на складну ситуацію з економічним зростанням, я думаю, що це правильний крок”, – зазначив експерт. На думку експерта, підвищення ставки може надати підтримку російській валюті. “Навряд чи ми побачимо серйозний розворот, але підвищення ставки може стримати подальше знецінення національної валюти”, – зазначив він. Зниження рейтингу РФ агентством S&P не вплинуло на рішення Банку Росії підвищити ставку, вважає експерт. На його думку, “ЦБ насамперед керується середньостроковими і довгостроковими факторами інфляційної динаміки”.
Попереднє підвищення
Рада директорів Банку Росії підвищила 3 березня ключову ставку з 5,5 до 7,0% річних. Тоді, на думку аналітиків, ЦБ пішов на підвищення ставки через ситуацію в Криму. Підвищення облікової ставки за словами першого заступника голови ЦБ Сергія Швецова, заспокоїло інвесторів. Російські біржові індекси на відкритті торгової сесії 3 березня звалилися – індекс РТС просів на 10,74%, до 1131,15 пункту. Індекс ММВБ обвалився на 9,52%, до 1313 пункту. У вихідні, що передували 3 березня, Росія оголосила про можливе використання Збройних сил на території України для захисту громадян РФ, співвітчизників і військовослужбовців, що перебувають в Криму.
Повний текст повідомлення ЦБ
Рада директорів Банку Росії 25 квітня 2014 року прийняла рішення підвищити ключову ставку до 7,5% річних у зв’язку із збільшеними інфляційними ризиками. Ймовірність перевищення інфляцією цільового рівня в 5,0% в кінці 2014 року, значно збільшилася. Це обумовлено більш сильним, ніж очікувалося, впливом курсової динаміки на споживчі ціни, зростанням інфляційних очікувань, а також несприятливою кон’юнктурою ринків окремих товарів. Банк Росії не має наміру знижувати ключову ставку в найближчі місяці. За оцінкою Банку Росії, прийняте рішення дозволить уповільнити інфляцію до рівня не вище 6,0% до кінця 2014 року.
У березні-квітні 2014 року річний темп приросту споживчих цін збільшився. 21 квітня 2014 року, за розрахунками, він становив 7,2%. Тижнева інфляція стійко тримається на рівні 0,2%. Прискорення зростання споживчих цін було обумовлене головним чином впливом курсової динаміки, яке виявилося більш значним, ніж очікувалося раніше. Внесок в інфляцію також внесла несприятлива кон’юнктура ринків окремих товарів: молочної продукції, цукру, свинини, бензину. Додатковий тиск на ціни зробило тимчасове збільшення споживчого попиту на непродовольчі товари на тлі зростання інфляційних очікувань. У підсумку відбулося подорожчання широкого кола товарів, у тому числі вітчизняних, а також послуг. Базова інфляція прискорилася в березні 2014 року до 6,0% з 5,6% в лютому.
На сьогодні уповільнення економічного зростання не вчиняє істотного стримуючого впливу на темпи зростання споживчих цін, оскільки обумовлене в основному причинами структурного характеру. Історично низький рівень безробіття обмежує потенціал економічного зростання. Внаслідок демографічних тенденцій вплив даного чинника збережеться в довгостроковій перспективі. Завантаження конкурентоспроможних виробничих потужностей залишається досить високим. Продуктивність праці зростає повільно. При цьому інвестиції в основний капітал продовжують скорочуватися на тлі зменшення прибутку компаній реального сектора, обмеженої доступності довгострокових фінансових ресурсів на міжнародному та внутрішньому ринках, а також низьких значень індикаторів підприємницької та споживчої впевненості. Негативний вплив на динаміку виробництва та інвестицій також робить невизначеність зовнішньополітичної ситуації. Крім того, зростання російської економіки стримується низькою економічною активністю в більшості країн – торговельних партнерів Росії. Разом з тим ціни на нафту зберігаються на високому рівні, що надає стабілізуючу дію на вітчизняну економіку і державні фінанси.
У березні-квітні 2014 року розпочалося зростання ставок по карбованцевих внесках фізичних осіб. Цьому сприяли перетікання коштів в іноземну валюту на тлі зрослих інфляційних очікувань і збільшення вартості запозичень для кредитних організацій, у тому числі в результаті підвищення ключової ставки Банком Росії в березні 2014 року. При цьому банки посилюють умови кредитування, зокрема збільшуючи відсоткові ставки по кредитах. Водночас низька економічна активність обмежує попит на кредити і зростання відсоткових ставок по них.
За прогнозами Банку Росії, тенденція до зниження темпів зростання економіки в 2014 році збережеться. Стимулюючий вплив ослаблення національної валюти на економічну активність буде обмежений. В умовах невизначеності і погіршення настроїв виробників висока ймовірність скорочення інвестицій в основний капітал. Зниження темпів зростання реальної заробітної плати та кредитування фізичних осіб буде мати стримуючий вплив на споживчу активність.
Інфляція залишиться поблизу поточного рівня до середини 2014 року. У другому півріччі зростання споживчих цін сповільниться, чому сприятиме менший масштаб індексації регульованих цін і тарифів, зниження інфляційних очікувань і збереження сукупного випуску товарів і послуг нижче потенційного рівня. Враховуючи, що вплив грошово-кредитної політики на економіку розподілений в часі, ймовірність перевищення інфляцією цільового рівня в 5,0% в кінці 2014 року, значно збільшилася. Прийняте рішення про ключову ставку дозволить уповільнити зростання споживчих цін до рівня не більше 6,0% до кінця 2014 року і забезпечити баланс інфляційних ризиків і ризиків додаткового уповільнення економіки. У середньостроковій перспективі дія факторів, що зумовили спостережуване прискорення зростання споживчих цін, буде вичерпана і за відсутності нових шоків інфляція досягне цільових рівнів, заданих в Основних напрямах єдиної державної грошово-кредитної політики на 2014 рік і період 2015 і 2016 років.
Наступне засідання Ради директорів Банку Росії, на якому розглядатиметься питання про рівень ключової ставки, заплановано на 16 червня 2014 року. Час публікації прес-релізу про рішення Ради директорів Банку Росії – 13:30 за московським часом.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас