Україна і Словаччина можуть підписати меморандум про реверсні поставки газу 28 квітня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Словаччина можуть підписати меморандум про реверсні поставки газу 28 квітня

Енергетика
274
Газотранспортні оператори України та Словаччини – “Укртрансгаз” і Eustream – можуть підписати меморандум про реверсні поставки природного газу 28 квітня.
Про це пишуть словацькі ЗМІ за підсумками тристоронніх переговорів міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, міністра економіки Словаччини Томаша Малатинськи і єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера, що відбулися в четвер у Братиславі.
На першому етапі планується здійснювати реверс по невживаному в даний час газопроводу Вояни – Ужгород, оскільки таке рішення не потребує узгодження з російським “Газпромом”. Можливість використання великих пропускних потужностей для поставок газу з Словаччини в Україну все ще перебуває на етапі опрацювання.
При цьому переговори між представниками Словаччини, України і ЄС мають продовжитися в п’ятницю в Києві.
Раніше Продан відзначав, що запропонований словацькою стороною меморандум передбачає початок реверсних поставок газу в Україну з листопада 2014 року в незначних обсягах. Київ, у свою чергу, бачить можливість розпочати постачання навіть згідно словацькому варіанту меморандуму з 1 липня 2014 року.
За його словами, підписання меморандуму стане першим кроком до здійснення реверсу у великих обсягах.
Нагадаємо, “Нафтогаз України” з листопада 2012 року розпочав імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини. Крім того, тривають переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу до ГТС України.
Україна в 2013 році імпортувала з Європи 2,132 млрд куб. м природного газу.
Після заяв російської сторони про значне підвищення ціни на природний газ для України з другого кварталу 2014 року розширення реверсу природного газу з боку Європи є для Києва вигідним і необхідним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас