Українські банки в Криму потрапили в "повний правовий колапс" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки в Криму потрапили в "повний правовий колапс" - експерт

Фондовий ринок
5581
Українські державні електронні реєстри вже не працюють на території Криму, а російські, які мають незабаром там з’явитися, не містять відомостей про обтяження на заставлене в українських банках майно. Тому українські фінустанови, які працювали в Криму, потрапили в складну ситуацію, в якій захистити свої права їм практично неможливо. Про це розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.
“У Криму відбувається повний правовий колапс. Зокрема, активи українських банків на півострові – це насамперед кредити, які видавалися там фізичним та юридичним особам. Ці позики були забезпечені заставами, обтяження за якими реєструвалися в українському Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Зараз цей реєстр в Криму не діє, а з 1 липня планується запуск російського реєстру, в якому вже, зрозуміло, не будуть зареєстровані ці обтяження. Як захистити свої інтереси в цих умовах – тим більше, що українські нотаріуси та суди вже не працюють у Криму – незрозуміло. І, на жаль, думаю, вже можна говорити про те, що 95-99% цих активів, у тому числі і застави, вони фактично втрачені. І якось врятувати ці кошти буде дуже важко. Тим більше, що підтримки з боку місцевої влади фактично немає, а, навпаки, є спроба ускладнити процес діяльності українських банків”, – сказав О.Кущ.
“Щодо пасивів теж є багато проблемних питань. Насамперед це те, що зараз російські державні установи, які працюють у Криму, представники Центробанку Росії звернулися до українських банків, які працюють в Криму з тим, щоб вони надали повний реєстр усіх своїх вкладників з зазначенням депозитів, коштів, що обліковуються в банках і т.д. Але українські банки, зберігаючи банківську таємницю, можуть надавати таку інформацію виключно НБУ. Звичайно, вони відмовляються це робити, а це також ускладнює процес обслуговування і депозитів на півострові. Тобто після закриття всіх відділень в Криму отримати свої депозити вкладники зможуть тільки на материковій частині України, але для цього їм потрібно документально підтвердити свої вимоги, що також додає певну кількість складних питань”, – розповів експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас