Росія в ООН заявила про можливу "миротворчу операцію" в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія в ООН заявила про можливу "миротворчу операцію" в Україні

Світ
11589
Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що він не відчуває ніякої ізоляції Росії у зв’язку з ситуацією в Україні.
“Сказати, що Росія в ізоляції – я б не говорив. Ми ніякої ізоляції в ООН не відчуваємо”, – зазначив він у спеціальному випуску програми “Вечір з Володимиром Соловйовим” на телеканалі “Росія 1”.
“Навіть в українській ситуації, коли голосувалася резолюція у Генасамблеї, майже половина членів ООН відмовилася підтримати цю резолюцію, при тому що в резолюції не було ані слова сказано проти Росії”, – зазначив постпред.
Він заявив, що є шанс врегулювати кризу в Україні відповідно до Женевської угоди. “Вона (влада в Києві. – Прим. РБК) має показати, що вона дійсно має на увазі те, що написано в женевській угоді. Я вважаю, є шанс повернення до женевської угоди. Власне, іншого раціонального шляху немає”, – зазначив Чуркін.
“Вони (США та ЄС. – Прим. РБК) вважають, що ми повинні якимось чином все зробити за населення сходу і південного сходу України. Хоча, звичайно, ініціатива повинна належати київській владі”, – додав постпред. На його переконання, ініціатором врегулювання кризи має стати нинішня українська влада, виробивши нову Конституцію з урахуванням думок регіонів і амністувавши політв’язнів.
Торкаючись військової операції, яку українська армія проводить на сході країни, Чуркін повідомив, що зв’язався з приводу подій в Слов’янську з постпредом США при ООН Самантою Пауер. “Я зателефонував своїй американської колезі Саманті Пауер, мав з нею досить тривалу бесіду. Але, на жаль, обнадійливих елементів в американських підходах, якихось нових елементів я в цій розмові не чув”, – поскаржився російський дипломат.
“Держсекретар США весь час говорить нашому міністру Сергію Лаврову, що Росія повинна щось зробити, але нічого не говорить про те, що робиться київською владою, щоб виконати документ від 17 квітня”, – зазначив він.
Постпред засумнівався в тому, що миротворча операція в Україні можлива. “Оонівська миротворчість – штука дуже специфічна. Зазвичай необхідно мати в наявності збройний конфлікт, якого, на щастя, не спостерігаємо на території України”, – сказав Чуркін.
“Якщо буде тривати те, що ми бачили сьогодні, якщо триватиме застосування сили проти протестного руху на південному сході України, ми будемо скликати екстрене засідання Радбезу”, – повідомив дипломат. “У разі найгіршого сценарію ми згадаємо про рішення, яке ухвалила Рада Федерації, і ця можливість завжди є в наших руках, але не хотілося б”, – підкреслив він.
На початку березня 2014 р. Рада Федерації дозволила президенту Росії Володимиру Путіну використати збройні сили в Україні.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас