За прописку в Криму заднім числом просять $1800 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За прописку в Криму заднім числом просять $1800

Особисті фінанси
2024
Кримчани намагаються підзаробити на плутанині, яка панує через невизначений статус півострова. Але виходить це далеко не у всіх. Наприклад, отримувати одразу дві пенсії або допомоги з безробіття нереально. Але деякі лазівки все ж є.
Найприбутковіший бізнес – кримська реєстрація заднім числом для тих громадян України, які хочуть отримати паспорт РФ. Для порівняння: легальна процедура для бажаючих забере 3-5 років. Але цей бізнес для людей зі зв’язками. Вони пропонують за прописку заднім числом $1800. «Головне, щоб у тебе український паспорт був непрострочений, – говорить людина, що пропонує таку послугу в соцмережах, з якою зв’язалися «Вести». – Віддаси мені документи: паспорт, свідоцтво про народження, чотири фото ну і інші, які потрібно, і підеш погуляєш півдня. Я тобі поверну паспорт вже з кримською пропискою. Російський паспорт ти вже отримаєш через місяць в жеку у паспортиста навіть без черги».
До речі, щодо черг: у паспортних столах Криму ажіотаж. Заповзятливі кримчани продають своє місце в черзі за 50 грн. Або допомагають «оптом» – деякі підприємства готові платити одразу за всіх співробітників, щоб полегшити їм життя.
На вкладах і пенсіях не заробиш
А от оформити собі одразу дві пенсії – українську і російську – нереально. Пенсіонер Ілля Юхимович почувши, що в Україні кримчани теж можуть отримати пенсію, вирішив спробувати щастя. «Я до доньки поїхав і думаю: зайду до місцевого Пенсійного фонду. Але там мені сказали, що потрібна моя пенсійна справа. А в Криму кажуть: якщо ви свою справу заберете, пенсію тут вже не отримаєте», – розповідає кримчанин. В управлінні ПФ Херсонської області «Вістям» підтвердили, що варіант отримання двох пенсій виключений. Те саме стосується дитячих і допомоги з безробіття: «Для того, щоб безробітному кримцю отримувати виплати на території України, потрібно тут, у Криму, знятися з обліку, отримати у нас документи і потім стати на облік в Україні», – розповіли «Вістям» фахівці юрвідділу Республіканського центру зайнятості Криму. – Не радимо обманювати: до кримчан на материку пильна увага, будуть проблеми». Деякі, правда, спроб не залишають. «Моя мама намагалася отримати одразу дві пенсії, є у неї комерційна жилка – раніше директором ресторану працювала. Але поки що безрезультатно», – розповідає Роман з Євпаторії. Юристи теж натякають: нічого неможливого немає, але… «Поки є ця плутанина, може прокатати, – говорить кримський юрист Василь Мірошниченко. – Але якщо спливе, а це цілком можливо, хитрунові загрожує кримінальна справа за звинуваченням у шахрайстві».
Чекає розчарування і на кримчан – вкладників низки українських банків, які поряд з компенсацією від Фонду захисту вкладників (ФЗВ) РФ за своїми депозитами захотіли ще й в Україні свої гроші повернути. У відділеннях «ПриватБанку» на материку вкладникам з кримською реєстрацією відмовляють з порога: «У Криму відбулося рейдерське захоплення нашого майна… Тому особи з кримською пропискою і ті, хто постійно проживають на півострові, свої депозити не заберуть – ми їх не видаємо», – заявив «Вістям» прес-секретар «ПриватБанку» Олег Серга. Така сама ситуація, за даними «Вістей», в банках «Київська Русь», «Імексбанк» та інших. Скрізь кажуть: «Виплати тимчасово призупинені».
Петро Пуляєв, Тамара Балаєва
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас