Як стрибки курсу валют і ситуація на Сході вплинули на український ринок цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як стрибки курсу валют і ситуація на Сході вплинули на український ринок цінних паперів

Фондовий ринок
364
Незважаючи на те, що в Україні неспокійно, індекси на вітчизняному фондовому ринку максимально зросли порівняно з усім попереднім роком. А на ринку держоблігацій українського уряду серед вітчизняних інвесторів – зростання попиту на гривневі і доларові цінні папери.
Що відбувається на українському фондовому ринку
Фондовий ринок України, незважаючи на військові операції на сході країни, продовжує зростати, і індекси сьогодні показують максимальні значення за останні 52 тижні. «Головна причина – близькість фінансування МВФ і сподівання на стабілізацію ситуації, як політичної, так і економічної. Проте, обсяги торгівлі залишаються низькими, що свідчить про відсутність скільки-небудь серйозного інтересу з боку інвесторів», – говорить «Сегодня.ua» фінансовий консультант Іван Компан.
Він пояснює це тим, що українські компанії ніколи не розглядали вітчизняний фондовий ринок з точки зору можливості залучення нового капіталу. Тому й нинішнє зростання вартості активів, яке відображається зростанням індексів на українській фондовій біржі, зараз не супроводжується зростанням зацікавленості людей, готових ці ​​активи купувати. «Незважаючи на стрімке зростання фондового ринку України в останні два місяці, що пішло за втечею президента з країни і зміною влади, фундаментально ситуація не змінилася. У короткостроковій перспективі це, перш за все, пов’язано з дуже тяжкою політичною і економічною кризою, подібної до якої Україна не відчувала за всі роки незалежності. Іноземні інвестори повністю відвернулися від України, що й не дивно для країни з рейтингом «Сaa3» за версією «Moody’s». Тому в довгостроковій перспективі причин для оптимізму, на мій погляд, теж дуже мало», – каже Іван Компан.
Ускладнюється це тим, що українські емітенти зробили вибір на користь бірж Лондона і Варшави. «І, як результат, на сьогоднішній день в лістингу українських бірж – все ті ж металургія, декілька «енерго», пара банків, хімія, вмираючий телеком і багатостраждальна нафтова компанія. Більшість з цих компаній входять до складу або повністю контролюються фінансово-промисловими групами (ФПГ)», – відзначає фінансовий консультант.
Причому супроводжується все це низькою кількістю таких акцій у вільному обігу – тому й скільки-небудь значущим іноземним інвесторам на українських біржах зараз торгувати, по суті, нічим. «Як наслідок – фондовий ринок перетворився на іграшку для вимираючих українських інвестиційних компаній, які й «рухають» його вгору-вниз на мінімальних обсягах», – резюмує Іван Компан.
Що зараз коїться з борговими зобов’язаннями
Що стосується боргових зобов’язань, то для українського уряду і компаній іноземні ринки капіталу фактично закриті через кризу.
«На ринку суверенних єврооблігацій відбувається якесь затишшя. Інвестори з одного боку оптимістичні з приводу отримання грошей від МВФ і від європейських країн на підтримку економіки, з іншого боку, дуже лякаються новини про постійні сутички на сході України. Тому торгівлі особливої ​​немає, а облігації коливаються на рівні 10-12% прибутковості залежно від терміну погашення», – розповідає «Сегодня.ua » старший аналітик ІК «Dragon Capital» Ольга Сливинська.
Вона очікує, що інвестори сприймуть як позитивний сигнал підписання меморандуму України з МВФ, коли це відбудеться. «Коли буде підписаний меморандум і отриманий перший транш, то почнуть купувати (облігації зовнішньої позики української держави – ​​прим. «Сегодня.ua»), але, звичайно ж, за умови відсутності повномасштабного вторгнення російських військ і, відповідно, військових дій», – зазначає Сливинська.
Радує те, що на українському ринку локальних держоблігацій трохи інша динаміка – спостерігається попит на гривневі папери. Але й вони стали привабливими через девальвацію.
«Інвестори на даний момент скоріше очікують, що курс трохи повернеться назад, ніж відкотиться далі вниз. У тому числі цим пояснюється, що місцеві покупці (банки, пенсійні фонди) готові придбати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) по 20% піврічні папери, як одне з самих надійних та цікавих вкладень. На доларові ОВДП також спостерігається попит – по 21% від локальних та іноземних гравців», – резюмує експерт для «Сегодня.ua».
Інна Оносова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас