МЗС РФ порівняв Донбас з Південною Осетією - і назвав умову введення військ в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС РФ порівняв Донбас з Південною Осетією - і назвав умову введення військ в Україну

Кримінал
18497
Голова російського МЗС Сергій Лавров назвав найгірший сценарій розвитку ситуації в Україні. В інтерв’ю телеканалу Russia Today він заявив, що російські війська можуть бути введені в Україну “у разі безпосереднього обмеження інтересів Росії та російських громадян”.
“Якщо на нас нападуть, природно, ми будемо захищатися”, – сказав Лавров. За його словами, атакою на Росію буде вважатися “агресія проти російських громадян”.
Міністр підкреслив, що в такому випадку введення військ відбудеться “в повній відповідності з міжнародним правом”, і нагадав про конфлікт у Південній Осетії влітку 2008 року. Як стверджує російська влада, в серпні грузинські війська атакували цю територію, піддавши ракетному обстрілу її столицю Цхінвалі і базу російських миротворців, після чого туди були введені російські військові. Результатом конфлікту стало відділення Південної Осетії від Грузії.
Деякі аналітики вважають, що Росія, яка в березні приєднала до своєї території український Крим, може планувати такий самий сценарій для низки східних областей України. У МЗС РФ раніше відзначили, що приєднання сходу і південного сходу України “суперечить корінним інтересам”. А російський президент Володимир Путін минулого тижня в ході “прямої лінії” висловив сподівання, що йому не доведеться вводити війська на територію України. Він нагадав, що Рада Федерації Росії надала йому таке право.
Американські фахівці повідомляють, що біля кордону з Україною в РФ зосереджено 35-40 тисяч військових, не рахуючи 25-тисячного контингенту в Криму. Лавров підкреслив, що російська влада “ніколи не заперечувала, що направила на російсько-український кордон додаткові війська”. За його словами, так само вчинила і українська влада, перевівши частину військ до південно-східних регіонів країни в ході антитерористичної операції. Лавров підкреслив, що ця операція “злочинна”.
В останні тижні на південному сході країни – в першу чергу, в Донецькій області – відбуваються акції протесту проросійських активістів. У декількох містах протестувальники заблокували адміністративні будівлі. В.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про проведення антитерористичної операції, проте потім призупинив її після підписання женевських домовленостей. Після того, як у Донецькій області одного з місцевих політиків було знайдено мертвим зі слідами тортур на тілі, київська влада оголосила про відновлення операції.
Напередодні з приводу російських військ на кордоні з Україною висловився прес-секретар американського оборонного відомства, адмірал Джон Кірбі. За його словами, відведення російських військових від українського кордону сприяло б деескалації конфлікту, яке передбачено угодами, підписаними у Женеві між Україною, США, Росією і Євросоюзом.
Сергій Лавров підкреслив, що російські війська “знаходяться на своїй території” і не здійснюють “нічого такого, що було б заборонено міжнародними зобов’язаннями”. Він пояснив, що вони брали участь у навчаннях в центральній Росії, недалеко від кордону з Україною. Присутність російських військових на території України міністр спростував, зазначивши, що “спостерігачі… не мають доказів”.
“Є ознаки присутності іноземних військових інструкторів, проте для підтвердження інформації їм потрібно продовжити спостереження”, – сказав голова відомства. За його словами, єдиний конкретний факт, який був пред’явлений Росії як доказ її причетності до дестабілізації ситуації – це використання російської зброї. “Але на території України всі використовують легку стрілецьку зброю російського виробництва… Тож подібні аргументи не особливо переконливі”, – зазначив Лавров.
Влада України декілька разів заявляла, що у неї є докази причетності спецслужб Росії до заворушень на сході. Про це ж говорять і американські високопоставлені чиновники.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас