"Газпром" пропонує Україні перейти на передоплату - це дозволить налагодити систему "раннього оповіщення" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" пропонує Україні перейти на передоплату - це дозволить налагодити систему "раннього оповіщення"

Енергетика
939
“Газпром” пропонує українській стороні перейти на систему передоплати. Про це заявив заступник голови правління ВАТ “Газпром”, генеральний директор ТОВ “Газпром експорт” Олександр Медведєв.
За словами Медведєва, це дозволить налагодити систему раннього оповіщення для країн-споживачів. “Ми будемо заздалегідь знати і оповіщати зацікавлені сторони, який обсяг газу було сплачено наперед, скільки буде взято зі сховищ і скільки буде поставлено”, – сказав він на 14-й конференції країн СНД з нафти і газу, яка проходить в Парижі.
При цьому Медведєв підкреслив, що російська сторона розраховує на сприяння Євросоюзу у вирішенні газового питання з Україною. “Ми повідомили наших українських партнерів про нашу пропозицію, але не отримали відповіді, – додав він. – Очевидно, що Україна одна не зможе вирішити проблему. Саме тому ми наполягаємо на тому, щоб проблема вирішувалася спільними зусиллями із залученням ЄС”.
Він також заявив, що концерн не збирається перекривати поставки палива в Україну. “Мова йде про те, що буде наступної зими, – продовжив він. – Це стосується всієї Європи. Росія готова поставити той обсяг газу, який потрібен Європі”.
У цьому зв’язку, додав заступник голови правління “Газпрому”, російська сторона знаходиться “в постійному контакті з Єврокомісією”. “Ми готові зустрітися будь-коли з представниками ЄС”, – підкреслив він.
Як нагадав Медведєв, така зустріч мала відбутися минулого понеділка в Москві. “Вона не була проведена, але не з нашої вини”, – уклав він.
Нагадаємо, “Газпром” з квітня вирішив скасувати всі пільги на поставки газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнутих домовленостей з погашення заборгованості за поставки газу. Внаслідок цього, ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася до майже 480 дол за тисячу кубометрів з 268,5 дол за тисячу кубометрів у першому кварталі цього року.
За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, борг України за поставку російського газу в 2013 році становить 1,45 млрд дол, за лютий – 261 млн дол, за березень – 550 млн. дол.
“Газпром” оцінює борг “Нафтогазу” за спожитий російський газ, з урахуванням березневих поставок, в 2,2 млрд дол.
Путін направив листи 18 країнам ЄС – головним чином клієнтам “Газпрому”, попереджаючи про українські газові борги і можливі проблеми з поставками газу Європі через Україну.
У відповідному листі Путіну, Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відкинув ідею передоплати України поставок за російський газ як таку, яка може негативно вплинути на безпеку російського газового транзиту українською територією до Європи, і закликав до більшої прозорості газових відносин України й Росії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас