Заборона на російський газ призведе до ускладнень в Європі - Fitch — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона на російський газ призведе до ускладнень в Європі - Fitch

Енергетика
1004
Введення заборони на імпорт російського газу в Європейському союзі призведе до значних ускладнень для економіки і промисловості європейського регіону, повідомляє Fitch Ratings.
Одразу після введення подібних заходів Європа відчує брак газу при високих цінах на нього, особливо якщо враховувати обмежену здатність скоротити попит, здійснити постачання з альтернативних джерел і транспортувати газ до країн, на які найбільш відчутно вплине таке рішення. Стрибок цін на газ в результаті такої заборони, ймовірно, також викличе ланцюгову реакцію цін на електроенергію, вугілля та нафту. Основний удар, викликаний браком газу, візьме на себе промисловість, оскільки пріоритет віддаватиметься побутовому споживанню.
На думку Fitch, тривала заборона на постачання російського газу малоймовірна. Росія поставляє близько 27% споживаного Європою газу, і з урахуванням важких наслідків заборони для всіх сторін, агентство вважає, що введення ембарго може відбутися тільки у разі серйозного загострення української кризи.
Тимчасові перебої, що зачіпають тільки постачання газу через Україну, є більш вірогідним сценарієм, до якого Європа краще підготовлена​​, незважаючи на високий рівень запасів і нещодавно відкритий новий газопровід з Росії до Німеччини.
Тривалу заборону на постачання, в разі її введення Європою чи Росією, найбільш серйозно відіб’ється на таких газоємних галузях промисловості, як сталеливарна і хімічна. Ембарго прискорило б закриття чи консервацію низькодохідних потужностей, незважаючи на конкуренцію з боку регіонів з дешевими енергоносіями, наприклад США або країн Близького Сходу. Зокрема, емітенти без географічної і продуктової диверсифікації будуть схильні до найбільшого ризику негативних рейтингових дій.
Теоретично Європа має значні незалучені потужності з регазифікації СПГ, що може допомогти замістити частину російських постачань. Однак, більшість заводів з регазифікації розташовані в Південній Європі і Великобританії, віддалених від країн Центральної та Східної Європи, які найбільшою мірою покладаються на російський газ. Крім того, європейські газогінні мережі мають низку вузьких місць, що обмежує можливості транскордонного транспортування газу.
Ініціативи щодо скорочення попиту здатні дати лише обмежений ефект. Японія змогла знизити попит на електроенергію на 4,7% після аварії на Фукусімі, що частково було обумовлено сприятливими погодними умовами, але забезпечити такий самий рівень економії в 28 країнах Євросоюзу зі своїми завданнями і ризиками буде значно складніше, йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас