Кризовий рік: у 2014 році в Києві відкриють лише половину заявлених торгових центрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризовий рік: у 2014 році в Києві відкриють лише половину заявлених торгових центрів

Фондовий ринок
1609
Експерти в області нерухомості вдвічі знизили прогноз введення нових торговельних площ у Києві в 2014 році. Однак навіть цей результат буде рекордним.
Компанія JLL, експерт в галузі нерухомості, переглянула прогноз введення торгових площ у Києві в 2014 році, знизивши його більш ніж удвічі – з 415 тис. кв. м до 205 тис. кв. м. Причина – політична й економічна нестабільність в країні.
Проте, навіть цей результат буде рекордним для столиці України і значно перевищить попередній максимальний обсяг, зафіксований в 2013 році, коли було введено 112,1 тис. кв. м.
У 1-му кварталі 2014 року нових торгових центрів у Києві відкрито не було. До кінця 2014 року в місті будуть введені в експлуатацію три торгові центри – ТРЦ Атмосфера (відкритий у квітні, орендована площа – 30 тис. кв. м), ТРЦ Республіка (135 тис. кв. м) і ТРЦ Проспект (40 тис. кв. м). Раніше передбачалося, що в 2014 році з’явиться ще близько 200 тис. кв. м, проте низка об’єктів, швидше за все, відкриються лише в 2015 році. В результаті за підсумками року загальний обсяг ринку торгових центрів в Києві не досягне 1 млн кв. м і складе близько 940 тис. кв. м.
Кризовий рік: у 2014 році в Києві відкриють лише половину заявлених торгових центрів
«Якоюсь мірою подібне скорочення планованих обсягів введення є негативним сигналом для ринку, однак таке велике введення в умовах зниження споживчої активності й оптимізації планів рітейлерів з розвитку привело б до проблем із заповненням об’єктів і надмірного росту вакантних площ», – коментує Ганна Чуботіна, керівник відділу торговельних площ компанії JLL в Україні.
Більшість проектів, які заявлені до відкриття в 2014-2015 роках, розташовуються на правому березі міста. Вже зараз Голосіївський район є найбільш насиченим торговими центрами (632 кв. м орендованої площі ТЦ на 1 тис. жителів). А в середньостроковій перспективі його насиченість зросте ще більше: 80% торговельних площ, заявлених на 2014 рік, зосереджено в Голосіївському районі.
Кризовий рік: у 2014 році в Києві відкриють лише половину заявлених торгових центрів
Основні події на ринку торговельної нерухомості Києва в 1 кварталі 2014 року були пов’язані із взаєминами орендарів та орендодавців і їх переговорами щодо орендних ставок. У Києві спостерігалося поступове зниження споживчої активності і темпів зростання товарообігу, в результаті ритейлери змушені оптимізувати свої витрати і намагатися переглянути орендні ставки.
«Торгові оператори намагаються зафіксувати орендну ставку в гривнях за «старим» курсом або перейти на розрахунок орендної плати як відсотка з обороту. Подібний перегляд орендних ставок носить індивідуальний характер і фіксується лише на короткий період часу. Власники торгових центрів готові йти на певні поступки орендарям, які тим більші, чим вище бажання орендодавця бачити конкретного оператора в своєму об’єкті. За нашими оцінками, ситуація почне вирівнюватися не раніше кінця року й за умови стабілізації політико-економічної ситуації в країні», – додає Чуботіна.
Максимальна ж ставка оренди в 1-му кварталі 2014 року не змінилася і становить 1,2 тис. дол за кв. м на рік (без урахування ПДВ і операційних витрат).
Кризовий рік: у 2014 році в Києві відкриють лише половину заявлених торгових центрів
Частка вільних площ у ТЦ Києва в 1-му кварталі 2014 року склала 6,3%. Така висока для Києва вакантність формується за рахунок двох факторів, а саме: низьких темпів заповнюваності деяких нових об’єктів на ринку, а також збільшення обсягу вільних приміщень у торговельних об’єктах, які перебували в центрі політичних подій кінця 2013 – початку 2014 років.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас