США запідозрили Північну Корею в підготовці ядерних випробувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США запідозрили Північну Корею в підготовці ядерних випробувань

Світ
236
Північна Корея готує випробування уранової атомної бомби, припускають представники одного з дослідних інститутів Сполучених Штатів Америки. Вони посилаються на дані, отримані за допомогою приватного супутника, який здійснював фотозйомку земної поверхні, передає Associated Press.
На одному з ядерних полігонів Північної Кореї останнім часом спостерігається інтенсифікація активності. Проте говорити про швидкий ядерний вибух поки що рано, вважають експерти.
Спостерігачі не виключають, що Пхеньян може провести четверте ядерне випробування в ході візиту президента Барака Обами до Південної Кореї, запланованого на цей тиждень.
Представники інституту також повідомили, що на супутникових знімках видно пересування контейнерів з вантажами у території ядерного полігону Пунгері. Міністерство оборони Південної Кореї 22 квітня підтвердило помічене зростання активності на північнокорейському полігоні.
The New York Times зазначає, що північнокорейський режим зазвичай здійснює залякувальні дії заради залучення уваги міжнародного співтовариства, а також для того, щоб домогтися від Вашингтона і Сеула нових поступок або позачергових постачань гуманітарної допомоги.
Побоювання щодо можливого ядерного випробування в Північній Кореї виникли наприкінці березня, коли Пхеньян оголосив про намір виконати випробування “нового рівня”. США та їхні союзники заявили, що чергове ядерне випробування призведе до посилення міжнародних санкцій проти КНДР. Чинні санкції проти Північної Кореї були введені за попередні випробування ядерних вибухових пристроїв і балістичних ракет.
У Вашингтоні підозрюють, що КНДР розробляє невеликі складні ядерні вибухові пристрої, які могли б бути доставлені міжконтинентальною балістичною ракетою. Наскільки Пхеньян наблизився до своєї мети, невідомо. Після ядерного випробування 2013 р. північнокорейська влада повідомила про “диверсифікацію” і “мініатюризацію” своїх ядерних вибухових пристроїв.
Північна Корея, можливо, використовує для розробки експериментальних ядерних вибухових пристроїв свій невеликий запас плутонію, витягнутий з зупиненого ядерного реактора, який, імовірно, нещодавно був запущений.
У 2010 р. стало відомо, що КНДР розробляє програму зі збагачення урану. Успіхи в розробці цієї програми можуть призвести до того, що Північна Корея отримає стабільне джерело ядерного палива для проведення нових випробувань і виробництва бомб. Експертному співтовариству невідомо, чи використовував Пхеньян в ході випробувань в лютому 2013 р. уранове паливо.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас