Путінська "п'ятирічка": Криму пообіцяли триразове зростання ВВП всього за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путінська "п'ятирічка": Криму пообіцяли триразове зростання ВВП всього за 5 років

Світ
703
Обсяг економіки Криму в найближчі роки може зрости в кілька разів – з семи до 20-25 мільярдів доларів. Про це заявив директор департаменту довгострокового стратегічного планування Мінфіну Росії Максим Орєшкін, повідомляє РІА Новини. Мова, за його думку, йде про перспективу в межах 5 років.
Він зазначає, що в 2012 році ВРП Криму і Севастополя становив, за українськими даними, близько 7 мільярдів доларів. Зараз він досить швидко збільшиться, вважає Орєшкін. На його думку, зростання цін, пенсій і зарплат позитивно позначиться на звороті товарів і послуг.
На його думку, зростання економіки Криму призведе до зміни макроекономічних умов у Росії в цілому, наприклад позначиться на обсязі ВВП РФ. Як наслідок – збільшиться граничний обсяг видатків федерального бюджету, який встановлений бюджетним правилом.
При обліку Криму в прогнозі соціально-економічного розвитку, в рамках бюджетного правила автоматично відбувається адаптація граничного обсягу видатків до змінених макроекономічних умов, вважає Орєшкін. Тобто саме бюджетне правило, за його словами, змінювати не треба, воно так влаштовано, що більша економіка означає і більший граничний обсяг видатків.
В уряді РФ обговорюється питання про зміну бюджетного правила у зв’язку з входженням Криму і Севастополя до складу Росії. За словами міністра фінансів Антона Сілуанова, кабмін поки зберігає позицію про необхідність його збереження. Перший віце-прем’єр Ігор Шувалов заявляв, що вважає за можливе змінити бюджетне правило для фінансування Криму.
Заступник голови Мінекономрозвитку Андрій Клепач припустив, що частина нафтогазових доходів, які зараз, за бюджетним правилом, направляються у Резервний фонд, може бути спрямована на підтримку Криму та інші проекти. За словами Клепача, базовий варіант макроекономічного прогнозу МЕР передбачає пом’якшення бюджетного правила вже в 2014 році для прискорення росту і виконання травневих указів президента, програми розвитку Криму та вирішення інших питань.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас