Банкіри прорахували всі сценарії для курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прорахували всі сценарії для курсу гривні

Валюта
8776
Цього тижня фінансисти чекають подальшого відкоту курсу долара до 11 грн./$, але водночас не виключають тимчасові коливання в рамках 11-12 грн./$ у разі затягування рішення щодо виділення Україні кредиту МВФ. П’ятничному ж подорожчанню долара з 11,15-11,45 грн./$ до 11,35-11,80 грн./ $ дають тільки одне пояснення – зростання попиту з боку компаній-імпортерів. Тих, що весь тиждень чекали максимального здешевлення долара для купівлі та проплати зовнішньоекономічних контрактів. «Активність проявляли тільки ті, у кого підганяли терміни. Серед покупців були підприємства, що працюють з харчовими групами товарів», – повідомив «Вістям» перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.
Чого більше не чекають фінансисти – це різких випадів з боку валютних спекулянтів. «НБУ зараз веде жорстку політику щодо таких банків, тому курс розгойдувати штучно навряд чи будуть», – вважає, зокрема, член правління ОТП Банк Володимир Мудрий. Минулого тижня до «чорних списків» спочатку внесли 14 банків, а потім валютні пліткарі повідомили про додавання до них іще не менше десятка фінустанов. Справжні легенди складалися про жорсткі заходи Нацбанку щодо банків-спекулянтів: подейкують, що там не тільки проводилися позапланові перевірки НБУ з відключеннями від валютних торгів, але рейди працівників правоохоронних органів.
Відмітаючи спекулятивний фактор, банкіри на цьому тижні зосереджують увагу на двох інших – події на сході країни і виділення Україні кредиту МВФ. «Коли виникнуть побоювання про виділення коштів Фонду (якщо підписання угоди буде відкладено або не підписана взагалі) долар на міжбанку може дорожчати до 12 грн/$», – спрогнозував «Вістям» голова правління VAB Банку Денис Мальцев. Є й більш песимістичні прогнози. «Якщо засідання МВФ перенесуть або виникнуть інші проблеми з кредитом Україні, то ми можемо опинитися і біля позначки 13,1-13,4 грн/$», – висловився за песимістів Павло Крапівін.
Але якщо Фонд буде говорити про планову роботу над угодою з Україною і бажання виділити нам кошти, то фінансисти очікують на подальше поступове зміцнення гривні. «Цілком імовірно, що міжбанк відкриється у вівторок на рівні 11,8 грн/$, як і закрився в п’ятницю. До кінця того ж дня або до середи він цілком може дійти до позначки 11,5 грн/$», – упевнений Денис Мальцев. При цьому експерти більше не допускають різких курсових стрибків по 40-60 копійок за день, які ми спостерігали минулого тижня. «Сильних коливань і кардинальних розворотів не очікую, хоча і прогнозую стабілізацію курсу. Вважаю, гривня буде коливатися в рамках плюс-мінус 10-20 копійок», – підкреслив у бесіді з «Вести» голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. Фінансисти вважають, що до кінця цього тижня курс долара не відкотиться нижче, ніж до 11 грн/$.
Депозити прискорять процес
Корекцію до 10,5-10,8 грн./$ допускають не раніше, ніж через тиждень, і то лише у випадку подальшої конвертації в гривню депозитів населення. «Минулого понеділка-вівторка українці побігли продавати долари банкам. Попит на цю послугу виріс в 7, а то і в 8 разів. Було кілька випадків, коли приходили клієнти з метою конвертації доларового депозиту в гривню. Але буквально через пару днів ажіотаж спав», – зазначив Володимир Мудрий.
Якщо ж люди знову почнуть здавати долар або конвертувати валютні депозити, щоб зафіксувати прибуток (ті, що відкривалися ще до 8-9 грн./$), то фінансисти допускають і більш оперативний відкат курсу американської валюти.
Україні заборонять емісію?
Інтриги в подальші курсові прогнози гривні на вихідних додали заяви сенаторів США, які запропонували нашій валюті перейти на жорстку фіксацію курсу. Це зокрема, а глобально ввести режим валютного управління, який фахівці називають currency board. Вона має на увазі контроль над збільшенням грошової маси в країні і прив’язці її розміру до реального обсягу золотовалютних резервів Нацбанку. Іншими словами, після переходу на таку модель наш НБУ не зможе спокійно запускати «друкарський верстат» при першій необхідності, як він це робить зараз (тільки за один березень центробанк профінансував 60 українських банків на загальну суму в 32,3 млрд. грн.). Емітувати додаткову гривню влада зможе лише після збільшення валютного запасу, і не раніше.
Наші економісти назвали такий варіант провальним практично одразу після його оголошення. Вони впевнені, що він погубить економіку України. «Для іноземних інвесторів фіксація курсу – це плюс, вони отримають чіткі валютні орієнтири. Але ось стримування емісії гривні в нинішній ситуації виллється в тотальний дефіцит ресурсу, від якого постраждає реальна економіка. І в першу чергу агросектор, який потребує грошових вливань», – підкреслив у розмові з «Вестями» головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
Експерти розраховують, що ідея з переводу України на currency board, залишиться ідеєю. Максимум – рекомендацією, яку не доведеться виконувати для отримання обіцяних урядом США держгарантій для розміщення нашою країною єврооблігацій на $1 млрд. Наш Мінфін заявив, що розраховує на залучення цих коштів. Вони йому потрібні для виплат за зовнішнім держборгом країни: міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив, що до кінця року Україна повинна ще виплатити $9 млрд. «Ні, це не може бути умовою гарантій за євробондами. Currency board – ініціатива сенаторів-республіканців і не є пропозицією уряду демократів. Я б не став серйозно розглядати цю пропозицію, оскільки вона суперечить здоровому глузду та інтересам України», – поки резюмував «Вістям» директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. Як же буде розвиватися реальна ситуація, стане відомо в найближчі кілька тижнів. Розміщення гарантованих Америкою українських держоблігацій експерти допускають вже в травні.
Юлія Полєхіна, Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас