Як убезпечити права власності на свою нерухомість у Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як убезпечити права власності на свою нерухомість у Криму

Нерухомість
4677
На сьогодні небезпека позбутися права власності на нерухомість у Криму виходить із території самого півострова. “Україна і практично весь цивілізований світ продовжує вважати, що Крим є територією України. Тому всі права на нерухомість, що виникли на території Криму (включаючи Севастополь) за українським законодавством станом на 17 березня 2014 року, коли так звана Державна рада Криму проголосила незалежність Кримської республіки, визнаються на материковій Україні цілком і повністю”, – пояснює Delo.UA керуючий партнер адвокатської компанії “Золота Середина” Марія Швець.
Після прийняття Верховною Радою закону “Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України” угоди з розташованою в Криму нерухомістю дозволяється здійснювати виключно на території материкової України, де працюють українські держреєстри. Найближчий такий центр Міністерство юстиції відкрило в Херсоні.
Всі угоди щодо нерухомості в Криму, укладені на території півострова, в Україні будуть вважатися незаконними. “Таким чином, якщо в особи є квартира або інший об’єкт нерухомості, її права підтверджуються правовстановлюючим документом, оформленим відповідно до українського законодавства до 17 березня 2014 року, а право власності зареєстроване у відповідному українському державному реєстрі, з точки зору України така особа є абсолютно легітимним власником майна”, – пояснює Марія Швець.
Положення справ у Криму
Як відомо, визнання прав на території материкової України хоча і є, безумовно, приємним, але на практиці мало що дає власнику розташованої в Криму нерухомості, тому що загальновідомо, що право, яке не може бути захищене з використанням машини державного примусу, є всього лише декларацією. А машина ця зараз у Криму зовсім не українська. Що ж відбувається з правами відповідно до того гібриду законодавства, яке зараз діє в Криму?
Відповідно до постанови про незалежність від 17.03.14, договору про приєднання від 18.03.14 і Федерального конституційного закону “Про прийняття до складу Російської Федерації Республіки Крим та утворення в складі РФ нових суб’єктів – Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя”, на півострові деякий час може застосовуватися українське законодавство. Це дає підстави вважати, що права, які виникли за українським законодавством, повинні визнаватися як місцевою владою, так і владою РФ.
Право власності на нерухомість за українським законодавством підтверджується правовстановлюючим документом, оформленим відповідно до закону, а також має бути зареєстроване у відповідному реєстрі. Таким чином, можна стверджувати, що для підтвердження права власності власнику необхідний правовстановлюючий документ і документ, що підтверджує наявність такої реєстрації.
“Українські реєстри в Криму не працюють, таким чином, одну з складових цього “набору” на території Криму зараз отримати неможливо. Теоретично, документ, що підтверджує реєстрацію права власності в українському реєстрі, можна отримати на території материкової України. Для прав, що виникли після 01.01.2013 року, досить просто отримати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Для прав, що виникли до 01.01.2013 року, необхідно спочатку здійснити первинну реєстрацію в такому загальноукраїнському реєстрі, а потім вже отримати підтвердження цього. Звісно, далеко не всі можуть фізично здійснити зараз цю процедуру”, – пояснює юрист.
У Росії діє схожий з українським порядок реєстрації права власності на нерухомість, який передбачає, що право виникає лише після його державної реєстрації. Зрозуміло, що зараз в Криму російські реєстри ще не працюють і об’єкти кримської нерухомості до них не внесені.
Таким чином, відзначають опитані Delo.UA юристи, фактично більшість власників кримської нерухомості можуть підтвердити свої права виключно за допомогою паперових правовстановлюючих документів, що не є достатнім ані за українським, ані за російським законодавством, адже їх легко підробити (на відміну від запису в Держреєстрі).
“Росія обіцяла запустити в Криму російський реєстр з 1 травня 2014 року, потім термін запуску, начебто був відстрочений до червня. У теорії, всі права на всі об’єкти нерухомості в Криму рано чи пізно повинні бути зареєстровані в цьому реєстрі, що надасть їм повну легітимність з точки зору законодавства РФ і дозволить здійснювати операції. Порядок наповнення цього реєстру, а також перелік документів, які є підставою для реєстрації права власності, поки що нікому не відомий. Можна з великою часткою ймовірності припустити, що кількість зловживань на цьому шляху буде перевершувати всі очікування”, – говорить керуючий партнер адвокатської компанії “Золота Середина”.
Звісно, для захисту своїх прав щасливим власникам кримської нерухомості необхідно здійснити реєстрацію свого права в російському реєстрі і відповідно до порядку, який буде прийнятий РФ. В іншому випадку рано чи пізно настане момент, коли права, там не зареєстровані, не будуть визнаватися в РФ. Ця рекомендація актуальна доти, поки управління на території Криму буде здійснюватися владою РФ.
Що робити?
Для того, щоб підтвердити права на свою нерухомість у Криму хоча б за українським законодавством, необхідно внести дані про неї до Державного реєстру прав на нерухоме майно, який запрацював 1 січня 2013 року в Україні.
Для цього потрібно приїхати на материк. Далі є два варіанти: або подати документи до Держреєстру і витратити на це багато часу (за оцінками від півроку мінімум), або зайти до найближчого нотаріуса зі своїм другом або родичем і завірити нотаріально договір оренди на кримську квартиру, скажімо на 5 днів. Справа в тому, що перш ніж засвідчити цей договір оренди, нотаріус зобов’язаний внести дані про квартиру до Держреєстру прав на нерухомість і тільки тоді завірити договір оренди. Останнє можна зробити за 10 хвилин. Залишається тільки через 5 днів зайти до нотаріуса і завірити розірвання укладеного договору оренди.
Таким чином клієнт швидко і відносно безболісно “легалізує” квартиру в Криму. Хоча б за українським законодавством.
Ольга Сороколєтова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас