НБУ повинен зробити кроки для залучення надлишкових коштів банків - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ повинен зробити кроки для залучення надлишкових коштів банків - експерт

Фондовий ринок
570
Національний банк повинен і надалі вживати заходів для зв’язування надлишкової грошової маси, що дозволить знизити тиск на валютний ринок. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту БТБ заявив економічний експерт Андрій Блінов.
“Для зв’язування надлишкової грошової маси Нацбанк активно використовує аукціони з депозитними сертифікатами. Вони, як правило, короткострокові, ставка до останнього часу становила лише 1,5% річних. Зараз вона підвищена в три рази, банки говорять, що це набагато привабливіше для розміщення вільних залишків”, – пояснив Блінов.
Експерт додав, що для кредитно-грошової політики НБУ надзвичайно важливу роль відіграють саме ставки залучення та запозичення коштів.
“У групи банків дуже багато вільних гривень, які потрібно розмістити. Зрозуміло, що неможливо надати кредит на один день. Комерційні банки зараз будуть активно цікавитися такою ставкою залучення коштів Національним банком”, – вважає економіст.
Разом з тим, Блінов зазначив, що наявних кроків не достатньо, щоб повністю вирішити проблему надлишкової грошової маси в банківській системі.
“Ми знаємо, що загальна ліквідність банківської системи, включаючи депозитні сертифікати, з тижня в тиждень перевищує 30 млрд грн. Близько 7-8 млрд грн вільних коштів постійно тиснуть, як мінімум, на валютний ринок, і зрозуміло, що Національному банку потрібно і в надалі приймати рішення для зв’язування цих коштів”, – зазначив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас