Ціни у Росії зростають на дріжджах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни у Росії зростають на дріжджах

Світ
1397
Інфляція в Росії втрималася на рівні 7%. Цьому сприяли скорочення поголів’я молочної худоби і заборона на імпорт свинини з Європи. Незаплановане зростання цін продовжиться до літа. Чиновники розраховують на «дезінфляцію» у другій половині року, тим більше що президент Путін окреслив для цін рамки 6-6,5%. Але це неможливо без зміцнення рубля. Вся надія – на Центробанк, який буде намагатися управляти інфляцією.
До 14 квітня накопичена з початку року інфляція в Росії сягнула 2,8%, свідчать дані Росстату. Десятий тиждень поспіль індекс споживчих цін (ІСЦ) додає по 0,2%. У річному вираженні інфляція становить 7%, збільшившись з 6,9%, які були зафіксовані за підсумками березня.
За тиждень з 8 по 14 квітня ціни на пшоно зросли на 1,0%, свинину – на 0,9%, молоко, цукор, рис, сметану, сир, напівкопчену ковбасу, сосиски і сардельки – на 0,5-0,7%.
Приріст цін на плодоовочеву продукцію в середньому становить 0,2%, у тому числі на капусту – 3,7%, моркву – 1,2%, картоплю – 0,9%. Водночас ціни на огірки знизилися на 3,4%, помідори – на 0,9%, яйця стали дешевші на 0,6%, ціни на дизельне паливо, транспортні та комунальні послуги не змінилися.
«Тривогу викликає підвищення цін на молочну продукцію та свинину, яке, на наш погляд, відображає ризик підвищення загального ІСЦ, – зазначають у «ВТБ Капіталі». – Зростання цін на молочні продукти пояснюється гострим дефіцитом сировини, що виник з причини того, що через підвищення вартості корму та відсутності підтримки з боку держави фермери були змушені скоротити поголів’я худоби. Як наслідок, в річному зіставленні ціни на молочну продукцію зросли більш ніж на 20%.
Однак шокова реакція галузі, як ми вважаємо, в основному вже минула, і тепер тенденція до зростання цін піде на спад, особливо на тлі сприятливого ефекту бази зіставлення, який проявиться у другому кварталі. Що стосується свинини, то у зв’язку із забороною на імпорт м’яса з країн Євросоюзу від початку року оптові ціни зросли вже на 30-40%, а тепер ця заборона починає відбиватися і на роздрібних цінах. За нашими розрахунками, у найближчі кілька місяців подорожчання свинини спричинить зростання загального ІСЦ на 0,3-0,5 в.п.».
«Подорожчання фруктів і овочів значно перевищує типові для цієї пори року рівні (за винятком посушливих років)», – додають аналітики Райффайзенбанку.
«Недільна інфляція стійко тримається на поточних рівнях і з урахуванням геополітичної невизначеності найближчим часом навряд чи опуститься до нормального рівня 0,1%», – попереджають аналітики Sberbank CIB. Темп зростання цін, за представленими даними, злегка знизився, але залишається в підвищеній зоні. «Минулого тижня середньодобовий приріст споживчих цін трохи сповільнилося (до 0,028% проти 0,032% тижнем раніше), залишаючись вище рівнів, зареєстрованих у квітні минулого року», – відзначають аналітики «ВТБ Капіталу».
«Виходячи з середньодобового темпу зростання цін інфляція минулого тижня таки трохи знизилася, – констатують аналітики Райффайзенбанку. – Загальний показник інфляції залишається високий переважно за рахунок зростання цін на м’ясо молоко і молочну продукцію, цукор. Але і ці категорії тепер дорожчають трохи повільніше. Ми відзначаємо призупинення подорожчання транспортних тарифів, що вносило великий внесок у зростання загального показника. Вже набагато повільніше зростають ціни на плодоовочеву продукцію (0,2% проти 0,4% тижнем раніше і максимальних 1,3% на тиждень в березні)».
Втім, говорити про формування позитивної тенденції тільки на основі тижневих даних, до яких включений більш вузький набір товарів і послуг, ніж при звітах за місяць, передчасно, попереджають у Райффайзенбанку. Невключені дані, швидше за все, збільшать інфляцію найближчим часом, випливає з аналізу експертів.
Тому за підсумками квітня річна інфляція може перевищити навіть нинішні 7%, припускають дослідники Райффайзенбанку і аналітик Альфа-банку з макроекономіки Дмитро Долгін. За оцінками «ВТБ Капіталу» і Sberbank CIB, в квітні місячна інфляція сягне 0,8% (у квітні 2013 було 0,5%), відповідно, річне зростання загального ІСЦ за підсумками квітня становитиме 7,2%.
Ці цифри явно вищі планів і прогнозів «партії і уряду», навіть скоригованих по ходу справи в кінці березня – початку квітня, зважаючи відхилення реальних показників інфляції щодо очікуваних у першому кварталі. Центробанк (ЦБ) очікує інфляцію за підсумками 2014 року в інтервалі 5-6%, Міністерство економічного розвитку (МЕР) – на рівні 6%. А 17 квітня, виступаючи на «прямій лінії» спілкування з народом, Володимир Путін сказав: «У нас цього року планується інфляція на рівні 6-6,5%» і висловив сподівання, що «Центральному банку і уряду вдасться утриматися в цих параметрах».
Інфляція відбилася від рук у зв’язку зі зниженням курсу рубля. З початку року котирування національної валюти, обчислені за бівалютним кошиком ЦБ, зменшилися більш ніж на 10%, а місяць тому падіння рубля сягало 12,7%.
«За нашими оцінками, ослаблення рубля на 10% додає до інфляції 1,5 в.п. на шестимісячному горизонті, – зазначає Долгін. – Те, що відбувається, поки що більш-менш вкладається в цю тенденцію».
Падіння курсу викликало відносне подорожчання імпорту. «Звичайно, це прискорення інфляції – ефект ослаблення рубля, і це зовсім не дивно: Росстат дає частку безпосередньо імпортованих товарів понад 30%. Плюс до цього потрібно брати до уваги частку споживчих товарів, які фізично вироблені в Росії на імпортних проміжних товарах, сировину, – вказує Долгін. – І тут можна сміливо говорити, що більше половини всього роздрібного ринку в Росії так чи інакше зав’язане на імпорті. Це сильніший чинник, ніж замороження тарифів для виробників, з якою спочатку були пов’язані очікування, що це інфляцію сповільнить».
За даними маркетингового агентства ROIF Expert, навіть банальні дріжджі в Росії – на чверть імпортні. Звичайно, високий рівень імпорту з окремих позицій продовольчих товарів – це не міфічна «загроза продовольчої безпеки», а наслідок того, що РФ поки ще так-сяк вбудована в світову економіку і здатна купувати те, що чужими руками може бути вироблено дешевше і якісніше, ніж усередині країни. Але подібна взаємозалежність об’єктивно викликає чутливість до зовнішньої кон’юнктури.
Тривогу викликають і дані Росстату про те, що ціни виробників у промисловості за перший квартал 2014 р. зросли на 2,3% (у січні-березні 2013 р. було зростання на 0,9%). Інфляція цін виробників здатна надавати більш фундаментальний підвищувальний вплив на кінцеві, роздрібні ціни, і з нею важче боротися.
Чиновники і деякі незалежні аналітики сходяться в погляді на динаміку цін до кінця року: інфляційний сплеск посилиться і досягне піку на рубежі весни і літа. МЕР чекає на зростання показника до 7,5% у червні. «Ми очікуємо, що пік річного зростання загального ІСЦ буде досягнутий в травні-червні під впливом ослаблення рубля і через підвищення цін на свинину», – прогнозують аналітики «ВТБ Капіталу».
Після цього повинна відбутися «дезінфляція», але велике питання, чи вистачить цього для того, щоб вписатися навіть в уточнені прогнози. До того ж не факт, що зростання цін послухається і поверне назад. Принаймні, в Альфа-банку не очікують дезінфляції в найближчі три квартали. «Тепер наш базовий сценарій: інфляція буде триматися на рівні 7% весь рік, – попереджає Долгін. – Ми не поділяємо оптимізму уряду, який, очевидно, заснований на якомусь дуже сильному зміцненні рубля».
Фактор курсу рубля залишиться визначальним для інфляції. Вплинути на нього може Центробанк, і тільки таким шляхом можна буде перешкоджати зростанню цін в 2014 році. «ЦБ може схилитися до того, щоб стримувати інфляцію через перешкоджання ослаблення рубля, – вважає Долгін. – Це, звичайно, кривувато, але, можливо, виникне така ситуація, коли це буде єдиний спосіб».
Павло Сморщков
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас