НБУ: незважаючи на загострення політичної ситуації, підприємства планують розвивати бізнес та залучати кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: незважаючи на загострення політичної ситуації, підприємства планують розвивати бізнес та залучати кредити

Кредит&Депозит
446
За даними опитування ділових очікувань підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ) в першому кварталі 2014 року, серед найвпливовіших чинників, що обмежують розвиток виробництва, були відзначені нестабільна політична ситуація (49,3%), занадто високі ціни на енергоносії (48%), сировина та матеріали (38,4%), а також брак обігових коштів (37,7%).
При цьому, значно менша кількість опитаних підприємств серед стримуючих чинників відзначила суттєві обсяги заборгованості перед банками (5,4%), обмежений доступ до банківських кредитів (13%) та брак кваліфікованих кадрів (13%). Понад 58% опитаних компаній передбачають зростання цін на свою продукцію, передусім через коливання валютного курсу, збільшення цін на енергоносії, сировину і матеріали.
Зростання потреб у запозичених ресурсах на найближчі три місяці прогнозують 42,9% сільськогосподарських компаній, 32,3% підприємств добувної промисловості та 32,6% підприємств переробної промисловості. Серед компаній малого бізнесу залучати банківські кредити планують 24,4% опитаних менеджерів, серед керівників компаній середнього бізнесу – 42,7%, а серед представників великих підприємств – 52,9%.
Переважна частина опитаних підприємств віддає перевагу національній валюті як валюті кредитування, і лише 5,8% опитаних підприємств планують впродовж поточного року залучати фінансування за кордоном.
На думку НАБУ, власні оцінки фінансового стану, перспектив розвитку та основних чинників, що впливають на діяльність підприємств, є одним з найбільш важливих та достовірних джерел інформації при здійсненні галузевого аналізу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас