Надмірне ослаблення курсу гривні невигідне для банків - через підвищення системного ризику неповернення валютних кредитів, - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надмірне ослаблення курсу гривні невигідне для банків - через підвищення системного ризику неповернення валютних кредитів, - НАБУ

Валюта
2278
Надмірне ослаблення курсу гривні невигідне для банків, тому що, як наслідок, значно підвищується системний ризик неповернення валютних кредитів, як від громадян, так і від юридичних осіб. Таке переконання висловив Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.
“В цілому для банків невигідне надмірне ослаблення курсу гривні відносно іноземних валют. Станом на початок квітня в кредитному портфелі банківської системи позики у валюті становили приблизно 40%. Ця пропорція характерна для портфеля як фізичних, так і юридичних осіб. З різким ослабленням курсу гривні можуть різко збільшитися ризики неплатежів і неповернення кредитів”, – сказав Мамедов.
Він переконаний, що ці факти заперечують твердження в ЗМІ, що банки масово використовують кошти рефінансування від НБУ на купівлю валюти на міжбанку, що, в свою чергу, створює надлишковий тиск на курс гривні.
“Не відкидаю, що поодинокі факти є, але вони не мають системного характеру. Жоден банк, який працює за класичною схемою і у якого істотну частку в портфелі становлять кредити у валюті, не займатиметься валютними спекуляціями з метою розгойдування курсу гривні”, – заявив Мамедов, при цьому підкреслив, що нинішні обсяги торгів на міжбанку просто непорівнянні з сумами наданого регулятором рефінансування.
Крім того, ясність у ситуацію внесли дії Нацбанку. Після того, як регулятор відключив від участі в міжбанківському валютному ринку банки, які вносили деструктив в торги, курс гривні зміцнився.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас