Євросоюз: Росія ставить під загрозу свою надійність - як надійного постачальника газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз: Росія ставить під загрозу свою надійність - як надійного постачальника газу

Енергетика
987
Можливе припинення поставок російського газу в Україну створює загрозу репутації Росії, як надійного постачальника газу до країн Європи, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. За його словами, це загрожує припиненням постачання газу до ЄС і скороченням запасів газу в Україні, необхідних для забезпечення поставок майбутньої зими.
«Хотів би нагадати, що контракти на постачання газу укладалися європейськими компаніями з Газпромом. І саме на Газпромі лежить відповідальність за те, щоб забезпечити постачання необхідних обсягів газу, як це прописано в узгоджених контрактах. Як вже неодноразово заявлялося, Європейський союз очікує, що всі комерційні оператори будуть поважати взяті на себе зобов’язання. В інтересах самої Росії залишатися надійним постачальником», – наголошується в листі, направленому сьогодні Баррозу президенту Росії Володимиру Путіну.
Голова Єврокомісії закликав владу Росії відмовитися від озвучених раніше планів з переведення поставок газу в Україну на систему передоплати за принципом «скільки заплатили, стільки й отримали». Нагромаджені спірні питання виступаючий від імені Євросоюзу Баррозу пропонує вирішувати в ході тристоронніх переговорів за участю представників ЄС, Росії та України.
«Пропоновані консультації повинні допомогти уникнути реалізації екстремальних сценаріїв, забезпечивши безпеку поставок і транзиту і, водночас, створивши необхідні умови для співпраці, у тому числі в справі модернізації газотранспортної системи України», – пояснив Баррозу.
Він також зазначив, що комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер негайно зв’яжеться зі своїми колегами в Росії і в Україні, щоб домовитися про організацію першої зустрічі сторін.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас