В бюджеті "знайшли" 6 млрд. гривень на лікування тяжкохворих українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В бюджеті "знайшли" 6 млрд. гривень на лікування тяжкохворих українців

Казна та Політика
664
Близько 6 млрд. гривень знайшли в бюджеті на лікування смертельно-хворих українців під час проведення круглого столу “Аварійний вихід з медичної кризи в Україні” 16 квітня. У ньому взяли участь Міністр охорони здоров’я, народні депутати, пацієнти та представники різних міністерств та відомств.
“З падінням курсу національної валюти та введенням ПДВ на ліки в середньому всі препарати в Україні подорожчають на 60%, — стверджує Дмитро Шерембей, голова організації “Пацієнти України”. – Якщо врахувати, що бюджет Міністерства охорони здоров’я затверджувався при курсі 8 гривень за долар, то фактично цього року 60% людей, які повинні були б отримати лікування, помруть. Помруть люди, хворі на гепатит, яким минулого року ми домоглися лікування від держави, люди, з нирковою недостатністю, які не зможуть прожити і тижня без процедури гемодіалізу. Мільйони українців помруть вже цього року, якщо сьогодні ми не запропонуємо вихід із цієї катастрофічної ситуації”.
27 березня 2014 р. Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” практично по кожній із бюджетних програм зменшили обсяги фінансування, щоб покрити дефіцит державного бюджету, але за деякими програмами скорочення видатків здійснено не у повному обсязі, сказали експерти.
Виходом із медичної катастрофи назвали часткове зменшення фінансування незахищених видатків державного бюджету по окремим державним програмам. За рахунок цього, економія коштів по загальному фонду може додатково складати майже 3,5 млрд. грн. та по спеціальному фонду як мінімум 2,5 млрд. грн., що у повній мірі вирішить дефіцит державних коштів на закупівлю ліків, який становить 4,2 млрд. грн.
Було запропоновано зменшити незахищені видатки Міністерства доходів України та зборів з 4,6 млрд. гривень на 1 млрд. Це скоротить кошти на предмети, обладнання, інвентар, оплату послуг (окрім комунальних), капітальні видатки.
За даними громадських організацій, 4,2 млрд. гривень не вистачає на покриття дефіциту бюджету на закупівлю ліків для важкохворих.
Під листом до Кабінету Міністрів за результатами круглого столу підписалися пацієнти України та народні депутати. В ньому учасники закликали Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка розглянути у найкоротший термін запропоновані ними джерела покриття дефіциту державних коштів на закупівлю ліків у 2014 році та висловити позицію Уряду щодо шляхів вирішення цієї проблеми.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас