Чому найбагатша людина Азії Лі Ка-Шин продає всі китайські активи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому найбагатша людина Азії Лі Ка-Шин продає всі китайські активи?

Особисті фінанси
1874
Лі Ка-Шин, як вважається, є найбагатшою людиною в Азії. Його власний капітал становить приблизно $30 млрд, а сколотив він свій статок, інвестуючи в нерухомість.
Лі почав інвестувати в об’єкти нерухомості материкового Китаю ще у далекі 90-х рр, задовго до того, як такого роду вкладення в Піднебесній набули масового характеру.
Однак тепер Лі хоче продати всі свої китайські активи. Протягом усього минулого року інвестор скидав свої активи в Китаї на мільярди доларів. До речі, остання угода була закрита всього декілька днів тому. Сума угоди становить $928 млн. Лі продав приналежний йому торговий центр Pacific Place в Пекіні.
Тепер у пана Лі не залишилося жодної серйозної інвестиції на території материкового Китаю.
Ні для кого не секрет, що ця людина не є якимось легковажним бізнесменом і всі гроші, які він заробив, не звалилися йому на голову. Виникає питання, що ж пан Лі побачив такого, чого не бачать інші, і що його спонукало позбутися всіх китайських активів?
Кредитна криза
Після декількох років безпрецедентних фінансових стимулів економіка переживає період уповільнення. Влада тим часом намагається відрегулювати банківський сектор, щоб уникнути зростання “поганих” активів, тобто займається скороченням обсягів кредитування.
Найпотужніший кредитний бум в Китаї в останні роки сприяв розвитку тіньового банківського сектора. За оцінками банку JP Morgan, його обсяги сягають 84% від ВВП. А загальний обсяг кредитів, виданих банками приватному сектору, за оцінками МВФ, становить 280% від ВВП – зростання більш ніж на 100% лише за кілька років.
Історично склалося, що такі темпи зростання кредитування завжди закінчувалися серйозними фінансовими кредитами.
Саме тому китайські лідери роблять все можливе, щоб економіка уникла потрясінь і зробила так звану “м’яку посадку”.
При цьому багато експертів розглядають два сценарії. У разі успіху влади Піднебесної світ зіткнеться з падінням фондових ринків, ринків нерухомості та сировинних товарів. Якщо ж їх зусилля виявляться марними, то наслідки будуть куди більш вагомими.
Як приклад можна взяти Чилі. Країна є найбільшим у світі виробником металу. Китай – найбільшим споживачем.
На тлі уповільнення китайської економіки серйозно просіли і ціни на основний промисловий метал. Як наслідок, уповільнення економіки Чилі і падіння песо на 10% до долара США.
Аналогічні сценарії можна спостерігати у всьому світі, не кажучи вже про те, що Китай може поставити фінансову систему під удар, якщо вирішить продати трежеріс для підтримки курсу юаня.
Втім, не варто думати, що новини про те, що масштабна кредитна криза вибухнула в другій за величиною економіці світу з усіма відповідними наслідками, будуть на перших шпальтах усіх газет та інтернет-видань найближчим часом. Це не так.
Але, так чи інакше, багато інвесторів не розуміють або не хочуть розуміти, що подальший розвиток ситуації в китайській економіці може серйозно вплинути на їх інвестиційні портфелі. Причому вплив цей може бути набагато сильніший, ніж політика Джанет Йеллен, пише видання Zerohedge.
З іншого боку, консервативні інвестори, такі як, наприклад, пан Лі, виводять свої гроші в кеш, а значить негативний процес уже запущений. Взяти той же Чилі: останнім часом все більше закредитованих власників нерухомості виходять на ринок, бажаючи продати свій актив.
Це типове кризове явище, яке, до речі, надає гарні можливості для тих, хто має великий запас готівки і не має боргів. Такий інвестор може купити виставлені на продаж активи за більш привабливою ціною, ніж іще кілька місяців тому.
Не дарма кажуть, що слово “криза” в перекладі з китайської означає і “небезпека”, і “можливість”.
Так от, найбагатша людина Азії, мабуть, вважає, що краще продати все до того моменту, як настане гостра фаза кризи. Згодом він зможе купити активи, що подешевшали.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас